Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Díszkáposzta

(Brassica oleracea var. acephala)

A díszkáposzta üdítő színei és érdekes csipkés struktúrája hangulatos dísze az őszi kerteknek vagy a dézsás összeállításoknak. A fodros levelek a lila, a bíbor, a zöld és a fehér szín kombinációjában tarkállanak és kitűnően alkalmasak rá, hogy az egynyáriak után se hiányozzanak a színek a balkonról. Bár némileg fagyérzékeny növény, az enyhe mínuszokat még könnyedén átvészeli, s az enyhébb teleken egészen tavaszig díszlik. A közönséges káposztából nemesített dísznövény tőlevélrózsája közvetlenül a föld felszínén vagy valamivel a felett alakul ki, amely azonban zárt fejet ritkán képez, viszont ehető, akárcsak a többi káposztaféle. Különösen a Távol-Keleten és Nyugat-Európában örvend nagy népszerűségnek, de ma már hazánkban is egyre többen ültetik ezt a rövid életű növényt. Csarabbal, hamvaskával összeültetve igazán szép kompozíciót hozhatunk létre a segítségével. Asztali dísznek, vagy éppen salátástálak bélelésére, dekorálására is használható.

Gondozása


Talajban nem válogatós, így homokos és kötött talajon egyaránt jól fejlődik, ugyanakkor a savas talajt nem kedveli. Fényigényes növény, jól bírja a tűző napot is, ugyanakkor igazán szép levélszíneződésre csak a nyárvégi, őszi fényviszonyok adnak lehetőséget. Rendszeres öntözést igényel, mivel szárazságban az alsó levelei fokozatosan elfonnyadnak, elszáradnak. Fontos számára a megfelelő tápanyag utánpótlás.

Szaporítása


Szabadföldi magvetéssel májustól augusztusig, de télikertben már január-februártól vethetjük. A sűrűn kelt magoncokat legalább 30-40 cm-re ritkítsuk ki, hogy megfelelő terük legyen a fejlődéshez.

Megosztás a Facebook-on
Brassicaceae (káposztafélék) > díszkáposzta
2
Díszkáposzta
Brassica oleracea
Díszkáposzta (Brassica oleracea)

Színváltozatok

A fodros levelek a lila, a bíbor, a zöld és a fehér szín kombinációjában tarkállanak.

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A