Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Fekete Hunyor

(Helleborus niger)

Korai virágzása miatt számos országban illetik a "karácsonyi rózsa" elnevezéssel ezt a gyöktörzses évelőt, mely azonban nem áll rokonságban a rózsákkal, s virágai is csak igen ritkán, enyhe teleken nyílnak karácsony környékén. A fekete hunyor elsősorban a lombhullató fák alatti árnyasabb területeken érzi jól magát, ahol akár a havat is áttörve bontja fehér virágait, melyek az öregedéssel rózsaszínes árnyalatúvá válnak. A fekete hunyor különleges abból a szempontból, hogy virágai jellemzően nem bókolnak, így a virágok belsejében elhelyezkedő aranysárga porzók sokasága is jól láthatóvá válik, de mivel a virágzati szár viszonylag rövid, ezért a növény tenyeresen összetett, örökzöld levelei időnként eltakarhatják a frissen nyíló virágokat. Időjárástól függően akár már decembertől is virágozhat, de hazánkban többnyire csak márciustól nyílnak virágai, melyek nem csak mutatósak, de kifejezetten hosszantartóak is.
A fekete hunyor nevét nem virágainak, hanem gyöktörzsének sötét színéről kapta, mely erősen mérgező csakúgy, mint a növény egyéb részei is. Magassága kb. 30-35cm.

Gondozása


Akárcsak más hunyor fajok és változatok, a fekete hunyor is elsősorban humuszban gazdag, nyirkos, de jó vízáteresztő képességű talajban fejlődik igazán szépen, de jól meggyökeresedve igazán ellenállóvá válik. Félárnyékos, árnyékos helyre ültessük, olyan helyre, ahol védve van a téli hideg szelektől. A fekete hunyor nem kedveli a bolygatást, ezért már rögtön a végleges helyére ültessük. Ha nincs hótakaró, akkor az erősebb fagyok némileg megégethetik leveleit, az elhalt leveleket a tavasz folyamán távolítsuk el. Többnyire problémamentes, de levélfoltosodás előfordulhat.

Szaporítása


Tőosztással, de vegyük figyelembe, hogy a bolygatás megviseli.

Megosztás a Facebook-on
Ranunculaceae (boglárkafélék) > fekete hunyor
2
Fekete Hunyor
Helleborus niger

Színváltozatok

Fehér, de az öregedéssel rózsaszínesre változhat


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A