Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Nagyfészkű Menyecskeszem

(Coreopsis grandiflora)

A nagyfészkű menyecskeszem, vagy másképpen szépecske egy, az USA délkeleti államaiból származó évelő menyecskeszem faj, melynek sárga virágai még a legnagyobb hőségben is virítanak. Jó alkalmazkodó képességű dísznövény, melynek hosszú virágzása némi gondozás mellett a tavasz végétől sok esetben egészen őszig is eltarthat, s ez időszak alatt a vékony, légies szárak tetején nagy számban hozza az egyszerű vagy telt, fészkes virágzatokat.
Sok kertészeti változatát nemesítették ki, melyek közül egyes fajták esetén vörös foltok is díszítik a nyelves virágokat (pl. 'Heliot', 'Sunfire'), de a kereskedelemben leggyakrabban előforduló fajta az egyszínű, de telt virágú 'Early Sunrise'. Felsőbb levelei finoman szeldeltek, nagyobb méretű alsóbb levelei azonban jellemzően tagolatlanok, lándzsa vagy lapát alakúak, s sűrűn borítják a talajt. Bár a nagyfészkű menyecskeszem viszonylag rövid életű, jó önvető képessége miatt hosszú éveken keresztül is díszítheti ágyásainkat. Virágai vonzzák a pillangókat, ráadásul vágott virágnak is tartósak. Magassága fajtától függően kb. 30-60cm.

Gondozása


Igazán könnyen nevelhető dísznövény, mely legszebben enyhén nyirkos, közepesen tápanyagdús talajban fejlődik, ugyanakkor nagyon jól alkalmazkodik a száraz, gyenge minőségű talajokhoz is. Fontos, hogy a talaj gyorsan elvezesse a felesleges vizet, mivel a pangó vizet nem viseli el. Tolerálja a félárnyékot is, de virágzása ilyen körülmények között gyérebb. A virágzás fenntartása érdekében fontos, hogy időről időre eltávolítsuk az elhervadt virágokat. Az erőteljes növekedés fenntartása végett néhány évente érdemes tőosztással megifjítani a töveket. Mint a menyecskeszem fajok esetén általában, lisztharmat, peronoszpóra megbetegedés és levélfoltosodás előfordulhat, ugyanakkor a legtöbb kertészeti változat eléggé ellenálló ezekkel szemben.

Szaporítása


Magvetéssel, ugyanakkor a kertészeti fajtákat tőosztással érdemes szaporítani.

Megosztás a Facebook-on
Asteraceae (őszirózsafélék) > nagyfészkű menyecskeszem
2
Nagyfészkű Menyecskeszem
Coreopsis grandiflora
Nagyfészkű Menyecskeszem (Coreopsis grandiflora)

Színváltozatok

Napsárga, egyes fajták vöröses foltokkal tarkítottak.


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A