Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Bársonyos Kakassarkantyú

(Plectranthus forsteri)

A kakassarkantyúk nemzetsége néhány száz fajt foglal magába, melyek alapvetően a Föld melegebb éghajlatú vidékein terjedtek csak el igazán. Ezeket a többnyire lágyszárú dísznövényeket, ritkábban fásodó szárú félcserjéket csipkés szélű, háromszögletű levelek jellemzik, melyek sok faj esetén lehetnek fehérrel vagy sárgával szegélyezettek, tarkítottak. Talán éppen ez az oka annak, hogy a kereskedelemben gyakran találkozhatunk félrecímkézett növényekkel, s ez alól a Csendes-óceáni térségben őshonos bársonyos, vagy másképpen Forster-kakassarkantyú sem kivétel.
Jól ismert, fehérrel szegélyezett levelű fajtája a 'Marginatus', mely helyett azonban a kertészetek többnyire az illatos kakassarkantyú (P. madagascariensis, P. coleoides hort.) 'Variegated Mintleaf' (avagy 'Variegatus') nevű fajtáját értékesítik. Ezek a növények bár felületesen nézve kifejezetten hasonlóak, valójában igen könnyen megkülönböztethetőek. Az illatos kakassarkantyút kicsiny, fényes, bőrszerű levelek jellemzik, míg a valódi P. forsteri jelentősen nagyobb méretű, finoman szőrözött, érdes felületű leveleket fejleszt. Habitusuk is eltérő, az illatos kakassarkantyúka egy futónövény, így remekül mutat függőkosárba ültetve is, ezzel szemben a bársonyos kakassarkantyú feltörő szárú, hasonlóan a közeli rokon díszcsalánhoz és ezüstmentához.


Illatos kakassarkantyú
P. coleoides (Hort.)


Forster-kakassarkantyú
P. forsteri


A bársonyos kakassarkantyú, ez a fagyérzékeny évelő elsősorban levéldísznövénynek alkalmas, mivel a nyár folyamán hosszú füzérekben nyíló virágai nem kifejezetten látványosak. Levelei dörzsölésre citrusos illatot árasztanak, ráadásul a teljesen zöld levelű alapfaj és a fehérrel szegélyezett 'Marginatus' mellett sárgatarka fajták is léteznek (pl. 'Green On Green', avagy 'Aureus Variegatus'). Magassága meghaladhatja az 40-50cm-t is.

Gondozása


A bársonyos kakassarkantyúka kedveli a tápanyagdús, folyamatosan kissé nyirkos, ugyanakkor jó vízáteresztő képességű talajokat. Alapvetően árnyékkedvelő növény, mely legszebben szűrt fényben fejlődik, de viszonylag mély árnyékban is életképes. Erősen fagyérzékeny növény, ezért elsősorban egynyári növényként nevelik hazánkban, jóllehet igény szerint akár át is teleltethető fényes, hűvös, de fagymentes helyiségben. Viszonylag jó ellenálló képességgel rendelkezik, de nem árt odafigyelni a pajzstetvekre és a takácsatkákra.

Szaporítása


Dugványról jól szaporítható.

Megosztás a Facebook-on
Lamiaceae (árvacsalánfélék) > bársonyos kakassarkantyú
2
Bársonyos Kakassarkantyú

Színváltozatok

Levelei zöldek, fehér- vagy sárgatarkák, míg virágai fehérek vagy halvány rózsaszínek.


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A