Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Arizónai Ciprus

(Cupressus arizonica)

Észak-Amerika délnyugati területeiről származik ez az örökzöld ciprusféle, mely dekoratív, gyors növekedésű, hazánkban azonban egyelőre még kevéssé elterjedt. Kúpos koronájú, többnyire nagy térigényű díszfa, melynek sűrű lombját zöld, vagy sok esetben hamvasan kékeszöld pikkelylevelek alkotják. Örökzöld levélzete miatt egész évben mutatós, de különösen a téli időszakban válik értékessé a kertben. Kezdetben hamvaskék, az éréssel azonban folyamatosan elbarnuló toboztermései a keleti tujához hasonlóak, közelről megtekintve rendelkeznek némi díszítőértékkel, de nem kifejezetten látványosak. Magassága elérheti a 20-25m-t is.
Hazánkban elsősorban hidegtűrő, északi alváltozatát (var. glabra) és annak fajtáit ültetik. Rézsűre ültetve csökkenthetjük általa a talajeróziót.

Gondozása


Napfény- és melegigényes díszfa, mely fiatal korban kissé fagyérzékeny, ezért mindenképpen védett, a téli hideg szelektől mentes helyre ültessük. Jól bírja a forróságot csakúgy, mint a szárazságot, s gyors növekedése ellenére viszonylag hosszú életű. Betegségek, kártevők ritkán károsítják, de nagyobb viharokban, erős szélben letörhetnek ágai. Fiatal korban rendszeres öntözést igényel.

Szaporítása


A kertészeti fajtákat gyakorta szaporítják oltással, de magvetéssel is szaporítható.

Megosztás a Facebook-on
Cupressaceae (ciprusfélék) > arizónai ciprus
2
Arizónai Ciprus
Cupressus arizonica
Arizónai Ciprus (Cupressus arizonica)

Színváltozatok

Lombja zöld vagy kékeszöld, termései hamvaskékek


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A