Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Veresgyűrű Som

(Cornus sanguinea)

Hazánkban is sok helyütt előforduló lombhullató cserje, mely igazi szépségét leginkább az ősz és a tél folyamán mutatja meg. Terebélyes, ugyanakkor viszonylag lassú növekedésű, tarackoló cserje, melyet elsősorban élénk narancsvörös vesszőiért ültetnek, melyek érdekes színfoltot visznek a rideg téli kertbe, különösen, ha nagyobb csoportokba ültetjük. A veresgyűrű som virágzása a tavasz végére, a kora nyárra esik, s ez időszak alatt viszonylag nagy számban hozza az apró, fehér, csillag alakú virágokból álló, pillangócsalogató ernyővirágzatokat. A kissé talán jelentéktelen virágokat időnként fekete bogyós termések követik, melyek a madarak számára fontos táplálékforrásul szolgálnak. Tojásdad, mélyen erezett levelei zöldek, de egyes változatok esetén az ősz folyamán sárgára, narancssárgára vagy vörösre színeződnek (pl. a 'Midwinter Fire' vagy 'Winter Flame' esetén), mielőtt lehullanának, megmutatva az addigra már élénk színekben pompázó vesszőket. Végső magassága kb. 2-3m. Igazán különleges változata a törpe növekedésű, oszlopos megjelenésű 'Compressa', melynek mereven feltörő ágait sűrűn borítják az apró, némileg ráncos hatású, sötétzöld levelek, melyek az ősz folyamán sötét bordóra színeződnek. Jó, ha tudjuk, hogy a levelek szem- és bőrirritációt válthatnak ki az arra érzékenyeknél, termései ugyanakkor nem mérgezőek.

Gondozása


Teljesen fagytűrő cserje, mely napos és félárnyékos fekvésben egyaránt szépen fejlődik, ugyanakkor vesszői napos helyen élénkebbé válnak. Kedveli a jó vízáteresztő képességű, folyamatosan kissé nyirkos, tápanyagdús talajokat, ezért kerti tavak partjára is ültethetjük. Metszeni nem feltétlenül szükséges, de egy-két évente nem árt minden negyedik-ötödik öreg vesszőt eltávolítani a megújulás érdekében. Ha csak a mutatós vesszőiért ültetjük, akkor kora tavasszal minden évben vágjuk vissza a vesszőket 2-3 rügyig. Betegségek és kártevők ritkán károsítják.

Szaporítása


Magvetéssel, illetve fás dugvánnyal. A magoknak 3-4 hónapos hideghatásra van szükségük a csírázáshoz, s vetés előtt el kell távolítani körülük a húsos burkot.

Megosztás a Facebook-on
A A