Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Húsos Som

(Cornus mas)

A húsos som, ez a lassan növő hosszú életű cserje, mely egész Európában, így a Kárpát-medencében is őshonos sokrétű díszítőértékkel rendelkezik, e mellett pedig érdemes tudnunk róla, hogy szeptemberre beérő savanykás ízű, C-vitaminban gazdag gyümölcse nemcsak a madarak számára fontos táplálék, de az ember számára is fogyasztható, s melyből pikáns ízű lekvár, szörp, sőt bor is készíthető. Ez a nagyobb bokorrá vagy idővel kisebb fává növő laza koronájú lombhullató dísznövény eredeti élőhelyén főleg a középhegységek erdeinek szélén cserjésekben telepszik meg, ahol bőven éri napsütés, de manapság már szívesen ültetik dísznövényként kertekbe és parkokba is. Bogernyőkben nyíló apró sárga virágai a tavasz első hírnökei, amik még a lombfakadás előtt díszítik a cserje csupasz ágait, s amelyek pollentartalmuknál fogva igazi méhlegelők. A növény átellenesen álló ép szélű csúcsos végű levelei az ősz végére időnként lilásvörös árnyalatot kapnak. A messziről cseresznyére emlékeztető csoportokban fejlődő piros héjú gyümölcsök formája ovális alakú, az aljukon némi szögletességgel. Szedésükre a legalkalmasabb időszak az ősz második fele, amikor a dér már kissé megcsípte a tetszetős gyümölcsöket. A cserje kifejlett magassága kb. 5m. Léteznek sárga színű, sőt körteformájú terméssel bíró fajtái is.

Gondozása


Igénytelen könnyen nevelhető fagytűrő cserje, mely napos fekvést, laza, jó vízáteresztő képességű normál vagy meszes talajt igényel. Bár árnyékban is megél, de ott egyáltalán nem hoz termést. A szennyezett városi levegőt és a szárazságot is jól tűri. Kártevőkre nem érzékeny.

Szaporítása


Félfás dugványokkal vagy tősarjakkal.

Megosztás a Facebook-on
A A