Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Vadcitrom

(Poncirus trifoliata)

A Poncirus vagy Citrus trifoliata egy rendkívül karakteres megjelenésű lombhullató cserje vagy kisebb fa, mely Kína és Korea hegyvidéki területeiről származik. Sűrűn elágazó, teljesen fagytűrő citrusféle, melynek merev, olajzöld hajtásait igencsak méretes tüskék borítják, s ennek köszönhetően jószerint áthatolhatatlan. A vadcitrom virágzása a tavasz második felére esik, s ez időszak alatt viszonylag nagy számban hozza a magányosan álló, fehér virágokat, melyek viszonylag nagyméretűek, ugyanakkor nem különösebben illatosak. Virágait a nyár, illetve az ősz folyamán pingponglabda méretű termések követik, melyek kezdetben ugyan zöldek, de az éréssel fokozatosan sárgává válnak. Termései ehetőek, de mivel nagyon savanyúak, valamint sok magot tartalmaznak, ezért csak ritkán fogyasztják. Középzöld, háromkaréjú levelei az ősz folyamán sárgává válnak, mielőtt lehullnának, megmutatva tekintélyt parancsoló, ugyanakkor kétségkívül veszélyeket hordozó struktúráját. Magassága kb. 2-3m, de időnként meghaladhatja a 4m-t is. A terméseket fogyasztás előtt érdemes két hétig tárolni, utóérlelni, mivel a frissen leszedett gyümölcsök nedvességtartalma igen alacsony.

Gondozása


Bármilyen átlagos, jó vízáteresztő képességű talajban nevelhető díszcserje, mely kedveli a napsütést, ezért napos, esetleg félárnyékos helyre ültessük. Vízigénye közepes, de könnyen átvészeli a rövidebb aszályos időszakokat is. A virágait az előző évi hajtásokon hozza, ezért a metszési munkálatokra legalkalmasabb idő közvetlenül a virágzást követően adódik. Hosszú tüskéi miatt gondozása körültekintést igényel. Betegségek és kártevők ritkán támadják meg.

Szaporítása


Magvetéssel vagy félfás dugvánnyal a nyár folyamán. Magjai a tárolás során hamar elveszítik csíraképességüket, ezért minél hamarabb vessük azokat el. A csírázáshoz hideghatásra lehet szükségük.

Megosztás a Facebook-on
Rutaceae (rutafélék) > vadcitrom
2
Vadcitrom
Poncirus trifoliata
Vadcitrom (Poncirus trifoliata)
Háromlevelű Citrom
Télálló Citrom

Színváltozatok

Termései sárgák, virágai fehérek


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A