Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Citrom

(Citrus x limon)

A mediterrán hangulatot árasztó citromfa szép dísze a nyári balkonoknak és teraszoknak, így sokan megpróbálkoznak a nevelésével hazánkban is. Ez a szép, de fagyérzékeny cserje egész évben díszít örökzöld lombjával, ugyanakkor termést is folyamatosan érlel. Különlegessége, hogy egyszerre láthatunk rajta bimbót, kinyílt virágokat, esetleg zöld és sárga citromokat is. Ez az eredetileg Dél-Indiában, Észak-Burmában és Kínában őshonos növény az arab világ kertjeiből, Perzsiából és Egyiptomból került át a mediterrán régióba 1000 és 1150 között, ahol főleg dísznövényként és gyógyhatása miatt nevelték. Magjai a spanyol felfedezők közvetítésével jutottak át az amerikai kontinensre, s ma már Florida és Kalifornia is sokat termeszt ebből a sokoldalúan felhasználható gyümölcsből. Bár a citromfa akár 6m-re is megnő, a mi éghajlatunkon, szobanövényként tartva természetesen jóval kisebb a termete, bár így is elérheti a 1,5-2 m-t.
Maga a növény erőteljes növekedésű, elágazó cserje, mely ovális, közép-zöld, ép szélű levelekkel, egyes esetekben tüskés ágakkal rendelkezik. Apró, illatos virágai fehérek vagy halvány rózsaszínűek. Termést csak 4-5 elágazás után hoz.

Gondozása


Napos fekvést, valamint enyhén savas vagy semleges kémhatású, jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Vízigénye közepes, legjobb, ha sosem hagyjuk kiszáradni a földjét, télen azonban némileg csökkentsük az öntözést. A citrusok, így a citrom is folyamatos tápoldatozást igényel. Március végétől október végéig használjunk nitrogénban gazdag tápoldatot, míg a tél folyamán érdemes átváltani egy kiegyensúlyozottabb összetételű tápanyag kiegészítőre. Hazánkban a citrom fagyérzékeny, ezért télen hűvös, világos (10-15 fokos) helyiségben kell teleltetni, a nyár folyamán azonban lehetőleg tartsuk a szabadban. A beteg, illetve sérült hajtások eltávolításán felül, különösebb metszési munkálatokat nem igényel. Betegségekkel szemben viszonylag ellenálló, azonban időnként megtámadják a takácsatkák, a levéltetvek és a viaszos pajzstetvek.

Szaporítása


A kertészeti változatok elsősorban oltott növények, de szaporítható félfás dugványról és magról is, mely utóbbi esetben azonban jó, ha tudjuk, hogy a növénynek akár 10 évig is eltarthat, míg gyümölcsöt hoz.

Megosztás a Facebook-on
Rutaceae (rutafélék) > citrom
2
Citromfa
Citrus x limon

Színváltozatok

Virágai fehérek, termései sárgák


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A