Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Vöröslő Ligetszépe

(Oenothera glazoviana)

Vöröses csészelevelei után kapta nevét ez a termetes ligetszépe faj, mely O. erythrosepala néven is ismert. Akár 1,5m-es magasságával, és nagyméretű virágaival igazán látványos növénynek számít, jóllehet virágai nappal nagyrészt zárva maradnak, és csak napnyugta felé kezdenek el kibomlani a sárga szirmok. Reggel virágai újra becsukódnak, majd folyamatosan elhervadnak, hogy teret adjanak az újabb és újabb virágoknak. A vöröslő ligetszépe kétnyári, első évben jellemzően csak tőlevélrózsát fejleszt, magasba nyúló virágszárát csak második évben hozza. A száron fejlődő levelek lándzsásak, gyűrött hatásúak, ritkásan fogazottak.
Magas termete miatt a vörös ligetszépe szépen mutat évelőágyasok háttérnövényeként, különösen akkor, ha több tövet is ültetünk.

Gondozása


Napos, esetleg a délutáni órákban némi árnyékot kapó fekvést válasszunk számára, s gondoskodjunk róla, hogy talaja könnyen elvezesse a felesleges vízmennyiséget, mivel a pangó vizet nem viseli el. Vízigénye viszonylag alacsony, de jobban fejlődik folyamatosan kissé nyirkos talajban. A vöröslő ligetszépe teljesen télálló hazánkban, kártevők ritkán károsítják, lisztharmat vagy levélfoltosodás azonban előfordulhat.

Szaporítása


Magról könnyen utánveti magát.

Megosztás a Facebook-on
Onagraceae (ligetszépefélék) > vöröslő ligetszépe
2
Vöröslő Ligetszépe
Oenothera glazoviana
Vöröslő Ligetszépe (Oenothera glazoviana)

Színváltozatok

Sárga


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A