Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Pillás Ikravirág

(Arabis blepharophylla)

A természetben kizárólag Kaliforniában fordul elő ez az ikravirág faj, mellyel azonban a világ számos táján előszeretettel díszítik a kerteket. Bár hajlamosak vagyunk az ikravirágokat a fehér színnel társítani, ez a faj kifejezetten élénk színű virágokkal díszít. A pillás ikravirág egy tömött párnát képző, félörökzöld évelő, mely elsősorban sziklakertbe ültetve érvényesül, de ágyások szegélyezésére is jól alkalmazható. A tapintásra érdes felületű, földre terülő, lapát alakú levelek felett magasba nyúló szárakon, április-májusban nyílnak a négyszirmú, sötétmagenta virágok, melyek nem csak mutatósak, de illatosak is. 15-20cm-es magassága miatt akár balkonládában is nevelhető.

Gondozása


A pillás ikravirág könnyen nevelhető napos, félárnyékos fekvésben, bármilyen átlagos, de jó vízelvezető képességű talajban. Az idősebb, jól meggyökeresedett példányok eléggé szárazságtűrők, de lehetőleg tartsuk a földet kissé nyirkosan. A pangó víz gyökérrothadást okozhat, különösen a téli időszakban.

Szaporítása


Dugványozással, valamint magvetéssel. A magokat ne temessük be, mert fényre van szükségük a csírázáshoz. Virágzásra a vetést követő évben számíthatunk.

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó cikkek

Brassicaceae (káposztafélék) > pillás ikravirág
2
Pillás Ikravirág
Arabis blepharophylla
Pillás Ikravirág (Arabis blepharophylla)

Színváltozatok

Sötétmagenta
Kövess minket a Facebook-on is!
A A