Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Tulipán

(Tulipa)

A tulipán a tavasz egyik legkedveltebb és legváltozatosabb virága, amely egyetlen kertből sem hiányozhat. A nemesítőknek köszönhetően a virág forma- és színvilága olyan elképesztő gazdagságot mutat, amely valóban szemkápráztató. A hagymákból tavasszal néhány szálas vagy lándzsás alakú levelet viselő szár fejlődik ki, melyek végén hat lepellevélből álló, lekerekített vagy csúcsos végű, jellegzetes formájú virágok nyílnak. A különböző fajták egészen kora tavasztól késő tavaszig gondoskodnak róla, hogy gyönyörködhessünk az egyszerű vagy telt, egyszínű vagy cirmos, vagy akár a liliomformájú vagy rojtos szélű változatokban. A tulipán Perzsiából származik, ahol mintegy 125 vad faját ismerjük, Európában is léteznek azonban őshonos tulipán fajok. Amikor a 16. század elején a törökök a Kárpát-medence jelentős részét meghódították, akkor ismerhették meg az európaiak is ezt a növényt. Később a tulipántermesztés hatalmas üzletággá nőtt, főleg a Németalföldön, ahogy ezt találóan tulpomániának nevezték el. 1629-ben már körülbelül 1000 fajtát jegyeztek, s az értékesebb virághagymák valóságos vagyonokért cseréltek gazdát. Az idők folyamán azonban ez a gyönyörű virág mindenki számára elérhetővé vált és mára mintegy 3-4000 különböző termetű és virágú faját nemesítették ki. Ennek köszönhetően a tulipán a kék kivételével bármilyen színű és változatos mintájú lehet; még zöld és (csaknem fekete) sötét ibolya virágú fajták is vannak (pl. 'Queen of Night').

A tulipánok rendszerezése:


(1) Egyszerű virágú korai fajták: egyszerű virágaik márciustól a tavasz közepéig nyílnak 20-30cm magas szárak tetején.
(2) Telt virágú korai változatok: 30-40cm magas, telt virágú fajták.
(3) Triumph hibridek: A tavasz második felétől nyíló, egyszerű virágú fajták, 40-60cm magasak.
(4) Darwin hibridek: Termetes, 50-70cm-es magasságot is elérő, a tavasz második felében nyíló tulipán fajták.
(5) Egyszerű virágú kései változatok: Májusban virágzó, 55-75cm magas, egyszerű virágú fajták, melyek egy száron akár több virágot is hozhatnak. Magába foglalja a darwin csoportba tartozó hibrideket is.
(6) Liliom virágú változatok: A tavasz második felében hozzák serleg alakú, visszahajló lepellevelű virágaikat. Magasságuk 45-től 65cm-ig terjed.
(7) Rojtos virágú változatok: A tavasz második felében hozzák egyszerű, rojtos szélű virágaikat.
(8) Viridiflora csoport: Zöld csíkokkal tarkított kései virágzású fajták. Virágaik egyszerűek.
(9) Rembrandt hibridek: Cirmos virágú változatok. Eredeti Rembrandt hibridekkel már nem találkozhatunk a kereskedelemben, mivel a tarkaságuk hátterében vírus áll.
(10) Papagáj tulipán változatok: Tépett lepellevelekkel díszítő, sok esetben csíkos mintájú kései virágzású fajták.
(11) Telt virágú kései változatok: Bazsarózsaszerűen telt virágaikat a tavasz végén hozzák 30-60cm magas száron.
(12) Kaufmanniana csoport: Magába foglalja a T. kaufmanniana-t, illetve annak hibridjeit. Korai virágzású, egyszerű virágú változatok.
(13) Fosteriana csoport: Ide tartozik a T. fosteriana, valamint az ezen faj segítségével előállított hibridek. Az egyszerű virágok lepelleveleinek széle sok változat esetén eltérő színű.
(14) Greigii csoport: A T. greigii, valamint ezen faj hibridjei tartoznak ide. Egyszerű virágú fajták, melynek levelei rendszerint bíbor foltokkal vagy csíkokkal tarkítottak.
(15) A többi 14 csoportba nem tartozó hibridek és fajok.

Gondozása


Mindenhol megél, de a napos helyeket, a homokos laza talajokat kedveli igazán. A tulipánhagymákat legjobb ősszel, szeptember végén vagy október-novemberben elültetni. A viszonylag nagyobb hagymák biztonságosabb virágzást biztosítanak, így inkább ezeket válasszuk. A hagymákat nem túl mélyre, a hajtáscsúcsukkal felfelé kell elültetni kisebb csoportokban, úgy 15-20 cm távolságra. Az ültetés helyén jó, ha a földet trágyával némileg föl tudjuk javítani. Elvirágzás után a tulipán levelei fokozatosan elhervadnak, elsárgulnak, megbarnulnak, vagyis a növény visszahúzódik, így tartalékolja magának a következő évi virágzáshoz szükséges energiát. Ezért a tulipán leveleit csak az után szabad eltávolítani, miután azok maguktól leszáradtak. A tulipánhagymákat célszerű háromévenként felszedni és új helyre telepíteni.

Szaporítása


Hagymával. Mérettől függően ültessük a hagymákat a késő ősz folyamán kb. 8-12cm mélyre.

Megosztás a Facebook-on
A A