Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kaufmann-tulipán

(Tulipa kaufmanniana)

Közép-Ázsiából származó botanikai tulipán faj, melyet Konsztantyin Petrovics von Kaufman osztrák származású, 19. századi orosz kormányzóról neveztek el, aki 14 éven keresztül irányította Orosz-Turkesztánt. Számtalan kertészeti változattal rendelkezik ez a természetben is igen változékony hagymás évelő, ráadásul a kaufmann-tulipán hibridek igen korán virágoznak, méltán népszerűek tehát a kertészek körében. Közepes termetű tulipán faj, melynek teljesen kinyílt virágai leginkább tavirózsára emlékeztetnek. Március-áprilisban nyíló virágai jellemzően a piros, a fehér és a sárga különböző árnyalataiban pompáznak, s gyakran többszínűek. A virágok érdekessége, hogy napsütötte időben nyílnak csak igazán ki, borús időben ezért többnyire összecsukódnak. A növény merev, ugyanakkor némileg visszahajló levelei szürkés-zöldek, egyes kertészeti változatok esetén bíboros foltokkal vagy csíkokkal tarkítottak, jóllehet a minták a Tulipa greigii-vel történő keresztezés során alakulnak ki, míg az alapváltozat levelei nélkülöznek minden efféle díszt. A kaufmann-tulipán a természethű, ligetes kertrészek ideális növénye, mely elsősorban nagyobb csoportokban ültetve mutatja meg igazi szépségét. Magassága fajtától függően kb. 25-45cm.

Gondozása


Napfényigényes növény, mely a nyári pihenőidőszakban kedveli a tűző napsütéstől felmelegedett talajt. A nagyobb termetű hibrid tulipánokkal szemben a kaufmann-tulipán és annak hibridjei hosszú éveken keresztül visszatérnek és virágoznak, feltéve, hogy a növény kellő mennyiségű napfényt kap és talaja nem túlzottan kötött. Éppen ezért a hagymákat lehetőleg csak akkor bolygassuk, ha már túlzottan elszaporodtak. Csakúgy, mint más hagymás növények esetén, a leveleket csak azt követően távolítsuk el, hogy azok megsárgultak, netán le is száradtak, viszont a virágszárakat a virágok elhervadása után minél hamarabb távolítsuk el, hogy a növény hagymája minél több energiát tudjon elraktározni a következő évi virágzáshoz. Általában problémamentes dísznövény, de időnként megtámadhatják a levéltetvek, a meztelencsigák, valamint egyes vírusok.

Szaporítása


Az alapváltozatot szaporíthatjuk magról is, de a kertészeti változatok többségét csak fiókhagymákkal szaporíthatjuk. A hagymákat október-novemberben a hagyma méretétől függően ültessük kb. 10-15cm mélyre.

Megosztás a Facebook-on
A A