Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Turkesztáni Tulipán

(Tulipa turkestanica)

Közép-Ázsia hegyvidéki területeiről származó hagymás dísznövény, mely egyike a legkönnyebben nevelhető botanikai tulipán fajoknak. A turkesztáni tulipán magról és fiókhagymákkal egyaránt képes szaporodni, ezért ideális körülmények között gyorsan elterjed a kert egy naposabb szegletében. Jó alkalmazkodó képességű dísznövény, melynek virágai ugyan jelentősen kisebbek, mint a színpompás kertészeti változatoké, ugyanakkor a turkesztáni tulipán egy-egy szárán akár 7-9 virág is fejlődhet. Sárgaközepű, lepellevelekből álló, hatszirmú virágai fehérek vagy krémfehérek, külső felükön pedig bíboros csík fut végig. A virágok érdekessége, hogy megfelelő fény hiányában, vagyis árnyékban vagy borult időben virágaik összezáródnak.
A turkesztáni tulipán egyike a legkorábban nyíló tulipán fajoknak, így virágzása sok esetben már márciussal megkezdődik, elhúzódó tél esetén azonban csak április közepén nyitja ki virágait. Kicsiny termete miatt elsősorban nagyobb tömegben ültetve mutatja meg igazi szépségét. Leginkább sziklakertekbe vagy természethű, ligetes kertrészekbe illik, ugyanakkor tavaszi balkonládánk díszéül is választhatjuk ezt az igénytelen évelőt. Magassága kb. 30-40cm.

Gondozása


Teljesen télálló tulipán faj, mely kedveli a napsütötte fekvést, de akár félárnyékban is nevelhetjük. Mivel alapvetően alpesi faj, ezért fontos, hogy a talaja rendkívül jó vízáteresztő képességű legyen, más tekintetben azonban jól tolerálja az átlagos kert körülményeket is. Leveleit csak az után távolítsuk el, miután azok megsárgultak, így a következő évi virágzáshoz szükséges tápanyagok vissza tudnak jutni a növény hagymájába. A betegségekkel és a kártevőkkel szemben viszonylag ellenálló, de a levéltetvek és a meztelencsigák időnként károsíthatják.

Szaporítása


Fiókhagymákkal, illetve magvetéssel. Vöröses burkú hagymáit az ősz folyamán ültessük kb. 10cm mélyre.

Megosztás a Facebook-on
A A