Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Könnyezőpálma

(Monstera deliciosa)

Az egész világon elterjedt és kedvelt szobanövény, mely eredeti élőhelyén Dél- és Közép-Amerika trópusi mocsárvidékén él. Köznapi nevével ellentétben nem pálma, hanem a kontyvirágfélék családjába tartozó örökzöld, fagyérzékeny lágyszárú évelő, melynek fiatalon szívalakú levelei később érdekesen szeldeltté válnak. A kifejlett fényes sötétzöld levelek levélcsúcsain reggelente apró vízcseppek jelennek meg, innen ered a "könnyező" elnevezés. Igen nagytermetű növény, mely még lakásban tartva is megnőhet 1-2 m-re, s a kiterjedése is meglehetősen terebélyes, ezért megfelelő térállásban fejlődik csak szépen. Nagyméretű, krémszínű lepellevéllel borított torzsavirágzata a trópusokon is ritka különlegesség, melyből 2 év alatt fejlődik termés, mely éretten ehető, kellemes ízű.
Ez a viktoriánus kor óta töretlenül népszerű dísznövény az átlagos hőmérsékletet kedveli és a fényigénye miatt a leveleit mindig a fény felé fordítja. Ha jól érzi magát a helyén, akkor igen nagyra nőhet, és ahogyan idősödik levelei is egyre nagyobbak és dekoratívabbak lesznek. A növény minden része bőr és szemirritáló anyagokat tartalmaz, ezért, ha visszavágjuk, viseljünk kesztyűt.

Gondozása


Eléggé tápanyagigényes növény, mely laza szerkezetű nyirkos talajban érzi jól magát. Átlagos hőmérsékleten és félárnyékos helyen is szépen fejlődik, a tűző napot viszont nem bírja. Öntözni rendszeresen, de mérsékelten kell. Tápanyaghiány esetén az alsó levelei gyakran megsárgulnak, ezért ilyenkor érdemes nagyobb cserépbe átültetni vagy tápoldatozni. Léggyökereit időnként nyugodtan levághatjuk róla. Ha nagyon magasra nő, akkor érdemes támasztékkal ellátni. Kártevőkkel szemben eléggé ellenálló növény.

Szaporítása


Levéldugványozással vagy magról.

Megosztás a Facebook-on
Araceae (kontyvirágfélék) > könnyezőpálma
2
Könnyezőpálma

Színváltozatok

Levelei sötétzöldek, virágai krémfehérek

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A