Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Nagybogyós Áfonya

(Vaccinium macrocarpon)

A köznyelvben amerikai tőzegáfonya néven is ismert ez az Északkelet-Amerikából származó törpecserje, melyet az USA-ban nagy mennyiségben termesztenek ehető terméseiért. Ez az elfekvő, már-már földön kúszó félcserje örökzöld, tojásdad levelei sötétzöldek, mély érrel a közepükön. Tavasz végétől kora nyárig nyílnak kicsiny fehér vagy rózsás virágai, melyeket jellegzetes külsővel ruháznak fel a visszahajló sziromlevelek. A virágokat időnként vöröses bogyós termések követik, melyek ehetőek, s savanykás ízűek. A nagybogyós áfonya jellemzően öntermékeny, de a bő termés érdekében érdemes több különböző kultivárt ültetni. Magassága legfeljebb 20-30cm.

Gondozása


A legtöbb hangaféléhez hasonlóan mészkerülő, az életben maradáshoz erősen savas kémhatású talajt igényel, mely az ország legnagyobb részén nem adott. Talaja legyen közepesen tápanyagdús, jó vízáteresztő képességű, ugyanakkor folyamatosan nyirkos. Fényigényes növény, de némi árnyékot tolerál. Betegségek, kártevők kevésbé gyakoriak, de lúgos talajban a klorózis tünetei mutatkozhatnak meg. Az átültetést viszonylag rosszul viseli.

Szaporítása


Magvetéssel is lehet, de elsősorban vegetatívan érdemes szaporítani (pl. dugványozással vagy bujtással). Magjainak hideghatásra lehet szükségük a csírázáshoz.

Megosztás a Facebook-on
Ericaceae (hangafélék) > nagybogyós áfonya
2
Nagybogyós Áfonya
Vaccinium macrocarpon

Színváltozatok

Virágai fehérek vagy rózsásak, termései kárminpirosak

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A