Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Tűzbab

(Phaseolus coccineus)

Erőteljes növekedésű kúszónövény, amely eredeti élőhelyén Mexikóban és Guatemalában évelő, de a mérsékelt éghajlati övben egyéves kultúrában termesztik. A közép-amerikai őslakosok ma is áldozati növényként tartják számon, nem mellesleg pedig kitűnő kolibri csalogatónak számít, ezért vannak, akik kizárólag ezért ültetik a kertjükbe. Bár a babja főzve ehető, Európában, ahol a török hódoltság idején terjedt el, mégis inkább dísznövényként alkalmazzák. Feltűnő skarlátvörös pillangós virágaiért gyakran futtatják kerítésre, pergolára, ugyanis csavarodó szárával akár 5-6 m magasra is képes felfutni, ha van megfelelő támasztéka. Dús, szív alakú levélzete jól használható árnyékolóként, virágzása pedig júliustól egészen a fagyokig eltart. Nagyméretű virágai kifejezetten méhcsalogatók, és a piros mellett esetenként fehérek és kétszínűek is lehetnek. Hüvelye és magja nyersen mérgező hatású. Nem csak kertekbe, hanem balkonok erkélyládáiba is jó választás lehet dekoratív külseje és árnyékoló hatása miatt.

Gondozása


A tűzbab közepes fényigényű, melegigényes növény, ezért bár napos helyen fejlődik legszebben, félárnyékban is megél. Virágzása idején sok vizet igényel, ezért rendszeresen öntözni kell, különben hamar a petyhüdtség jelei mutatkoznak rajta. Tápdús, jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Betegségekre kevésbé hajlamos, mint az általánosan termesztett babfajták. Jó, ha nem termesztjük több éven át ugyanazon a helyen.

Szaporítása


Magról könnyen szaporítható. Május elején vessük a végleges helyére, így a növények csak a késő tavaszi fagyok után kelnek ki. Egy fészekbe vagy nagyobb cserébe 3-4 magot tegyünk, kb. 4-5 cm mélyre.

Megosztás a Facebook-on
Fabaceae (pillangósvirágúak) > tűzbab
2
Tűzbab
Phaseolus coccineus
Tűzbab (Phaseolus coccineus)

Színváltozatok

Skarlátvörös, fehér

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A