Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Anatóliai Kikerics

(Colchicum cilicicum)

Törökországból származó kikerics faj, melynek krókuszra emlékeztető lilás-rózsaszín virágtölcsérei kedves díszéül szolgálhatnak az őszeleji kertnek. Hagymagumós, geofiton életmódot folytató fagytűrő évelő, melynek rövid, széles levelei a tavasz folyamán jelennek meg, hogy aztán visszahúzódjanak, mire eljön a virágzás, azt az érzetet adva, hogy virágai a semmiből törnek elő. Az őszi kikericcsel (C. autumnale) ellentétben virágai fehér csíkokkal díszítettek, s színes lepelleveleinek színe nem olyan egységes, amitől érdekes textúrát kapnak. Félárnyékos sziklakertek és természethű, ligetes kertrészek ideális dísznövénye. Magassága kb. 15cm. Jó, ha tudjuk, hogy a növény minden része erősen mérgező!

Gondozása


Viszonylag igénytelen évelő, mely bármilyen átlagos, jó vízáteresztő képességű talajban nevelhető. Napos, félárnyékos helyre ültessük, lehetőleg olyan helyre, ahol délutáni napsütést kap, s gondoskodjunk róla, hogy a növekedési periódusban földje folyamatosan kissé nyirkos legyen. A csigák és meztelencsigák időnként károsíthatják.

Szaporítása


Magvetéssel, illetve a hagymagumók szétosztásával. Hagymagumóit a növény pihenőidőszakában, vagyis augusztus-szeptemberben kell elültetni kb. 10cm mélyre. A magról szaporított példányoknak akár 3-6 évbe is telik, míg először virágoznak.

Megosztás a Facebook-on
Colchicaceae (kikericsfélék) > anatóliai kikerics
2
Anatóliai Kikerics

Színváltozatok

Lilás-rózsaszín


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A