Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Angol Kékcsengő

(Hyacinthoides non-scripta)

Ez a Brit-szigetektől egészen Portugália északi csücskéig őshonos hagymás évelő minden évben színes szőnyegként borítja be a lombhullató erdők alját. Kecses dísznövény, mely április végétől bókoló fürtben hozza kis csengőcskékre emlékeztető kék, lila, ritkán rózsaszín vagy fehér virágait, melyek édes illatot árasztanak. Sokban hasonlít közeli rokonára, a spanyol kékcsengőre (H. hispanica), azonban annak virágai halványabb árnyalatúak és nincsenek egy oldalra rendeződve. Ez a hazánkban még kevéssé elterjedt üde tavaszi virág föld alatti indáival könnyen terjed, így megfelelő körülmények között hamar elszaporodhat. Különösen jól illik természethű, erdős, ligetes kertrészekbe és sziklakertekbe. Magassága kb 20-40cm.

Gondozása


Félárnyékos fekvést, és humuszban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Habár a nyári időszakban viszonylag jól tűri a szárazságot, a tél és a tavasz folyamán nagy a vízigénye. Fontos, hogy a növény elsárguló leveleit ne vágjuk le addig, amíg azok teljesen el nem száradtak, így gondoskodva arról, hogy a növény életben maradásához szükséges tápanyagok visszajuthassanak a hagymájába. Betegségekkel és kártevőkkel szemben ellenálló.

Szaporítása


A fiókhagymák leválasztásával vagy magvetéssel. A magokat árnyékos helyre vessük, s gondoskodjunk arról, hogy földje folyamatosan kissé nyirkos legyen.

Megosztás a Facebook-on
Asparagaceae (spárgafélék) > angol kékcsengő
2
Angol Kékcsengő

Színváltozatok

Kék, lila, ritkán fehér vagy rózsaszín


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A