Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Csüngővirágú Paprikamályva

(Malvaviscus penduliflorus)

Ez a mályvafélék családjába tartozó, angol nyelvterületen "alvó hibiszkusznak" hívott örökzöld fagyérzékeny cserje nevéhez híven leginkább arról nevezetes, hogy csüngő virágai mindvégig úgy néznek ki, mintha csak bimbós állapotban lennének. A világító skarlátszínű virágok sajátossága, hogy az öt fényes szirom meglehetősen szorosan egymáshoz simul, és sosem nyílik ki úgy, mint a többi mályvaféle széles virágtölcsérei. Ez az érdekes cserje Közép-Amerikából származik, de mára már Hawaiitól Ausztráliáig az egész szubtrópusi régióban igen elterjedt.
Maga a növény felálló szárú, gyorsan növő cserje, mely természetes környezetében akár 3m magasra is megnőhet, s melyet nemcsak szoliterként, de sövényként is ültetnek. Az 5-7 cm-es, hosszú porzós virágokból némelykor apró almaszerű gyümölcsök is fejlődnek, melyek az ember számára is ehetőek. A növény levelei, melyek átellenesen állnak sötétzöldek, ovális lándzsa alakúak és fogazottak. Mérsékelt éghajlati övön csak dézsás növényként nevelhető, mely szép dísze lehet napos teraszoknak vagy balkonoknak.
Egyes botanikusok a cserjés paprikamályva alváltozatának tekintik, ezért Malvaviscus arboreus var. penduliflorus néven is találkozhatunk vele.

Gondozása


Meleg és napkedvelő növény, mely mind savas, mind meszes talajban jól fejlődik. Bár elviseli a félárnyékot is, ott kissé felnyurgulhat és kevesebb virágot is hoz. A betegségekkel szemben eléggé ellenálló. Vízigénye közepes, de rövidebb száraz időszakokat is képes átvészelni. Télen világos, hűvös helyen kell átteleltetni.

Szaporítása


Félfás dugványokkal.

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó cikkek

A A