Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Olasz Szalmagyopár

(Helichrysum italicum)

A mediterrán vidékek őshonos örökzöld félcserjéje, melynek tűszerű, ezüstös levelei intenzív illatot árasztanak magukból, ezért egyesek curryfűnek is nevezik. Napkedvelő, szárazságtűrő természete miatt kiválóan alkalmas napos sziklakertekbe, tetőteraszokra, és minden olyan kiültetésbe, amely a délies, mediterrán hangulatra helyezi a hangsúlyt.
Ez a fásodó szárú, középmagas évelő az idők során félgömb alakú, terjedelmes, sűrű bokorrá válik, mely nyáron és ősszel a felálló hajtások végén fejlődő apró élénksárga virágokból álló fészekvirágzatokkal díszít. A virágából kinyert illóolajat gyulladáscsökkentő, gombaölő és bőrnyugtató hatása miatt különböző egészségügyi célokra alkalmazzák. A növény további érdekessége, hogy némelyek szerint távol tartja a macskákat. Orvosi levendulával, különböző díszfüvekkel szép kombinációt alkothatunk vele. Magassága kb. 40-70 cm.

Gondozása


Napos, meleg élőhelyet, semleges vagy lúgos kémhatású, jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Igénytelen növény, mely szegényes talajon is jól boldogul és jól bírja a hőséget és a szélnek kitett helyeket is. Fagytűrő, azonban a túlzott téli nedvesség időnként kárt tehet benne, ezért ettől óvni kell. Lehetőleg északi szeleknek kitett helyre ne ültessük. Kártevők ritkán okoznak problémát, de időnként megtámadhatja a lisztharmat.

Szaporítása


Tőosztással vagy félfás dugványokkal.

Megosztás a Facebook-on
A A