A közönséges szurokfű, másképpen oregánó egyike a Föld legtöbbet használt fűszernövényeinek és elengedhetetlen kelléke a mediterrán térség konyháinak. Ovális, élükön legtöbbször kissé szőrös leveleit frissen vagy szárítva húsok és saláták ízesítésére használják. Habár elsődlegesen kulináris élvezetek miatt ültetik, egyes fajtái értékes díszítő növényei lehetnek bármilyen kertnek. A hibridek között találhatunk fehértarka és sárgászöld levelű változatokat is, melyek kiváló talajtakaró funkciót is elláthatnak. Ez a terjedő tövű rizómás évelő július-augusztusban hozza némileg jelentéktelen, rózsaszín, ritkán fehér virágait. A legjobb ízhatás érdekében a levelek betakarítását közvetlenül a virágzás előtt végezzük, bár egyes változatok aromája nem elég intenzív ahhoz, hogy fűszernövényként használjuk. Magassága kb. 40-70cm.
Közönséges Szurokfű
(Origanum vulgare)
Gondozása
Igénytelen félcserje, mely napos helyen és viszonylag száraz, meszes talajban fejlődik legszebben. Gondoskodjunk arról, hogy földje jó vízáteresztő képességű legyen, mivel pangó vízben gyökérzete hamar rothadásnak indul. Egyes változatai kissé fagyérzékenyek lehetnek, ezért nem árt a tél folyamán takarással védeni. Az öreg virágszárakat tavasszal távolítsuk el. Betegségekkel és kártevőkkel szemben viszonylag ellenálló.
Szaporítása
Március végi magvetéssel, esetleg tőosztással a tavasz vagy az ősz folyamán.
Lamiaceae (árvacsalánfélék) > közönséges szurokfű
2
Színváltozatok
Rózsaszín, ritkán fehér
Kapcsolódó cikkek
Kövess minket a Facebook-on is!
- Egynyári
- Évelő
- Rizómás
- Örökzöld
- Sziklakerti
- Alacsony
- Közepes
- Magas
- Tavaszi
- Nyári
- Őszi
- Kúszó
- Mediterrán
- Virágzó cserje
- Talajtakaró
- Árnyéktűrő
- Szobanövény