Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Lisztes Üröm

(Artemisia stelleriana)

Az Artemisz görög istennő nevét viselő üröm nemzetség néhány száz fajt foglal magába, melyek között találhatunk gyógynövényeket csakúgy, mint fűszernövényeket (például a tárkony), s bár többségük kevéssé impozáns megjelenésű, e nemzetség képviselői között is vannak díszkertbe méltó növények. Az egyik ilyen faj a szürke és lisztes ürömként egyaránt ismert A. stelleriana, mely kísértetiesen hasonlít a hamvaskára (Jacobaea maritima), avagy ezüstlevélre, ugyanakkor ez a növény még a legkeményebb teleket is könnyen átvészeli, szemben a hamvaskával, mely ha ritkán is, de mediterrán származása miatt időnként alul marad a zord időjárással szemben.
Ez a Kelet-Ázsiából származó évelő mélyen szeldelt leveleket fejleszt, melyek olyannyira sűrűn vannak borítva szőrrel, hogy lényegében teljesen ezüst szürke színűek. Ez a tulajdonsága egyébként azért is hasznos a kertész számára, mivel hűvös színe jó kontrasztot ad az élénk színek mellett. Alacsony, földön elterülő habitusa miatt elsősorban szegélynövénynek, sziklakertbe való, de balkonládában, konténerben nevelve is szép látványt nyújt. Magassága virágokkal együtt sem haladja meg a 25-30cm-t.
Ez a növény elsősorban csak levélzetével díszít, nyár folyamán nyíló virágai jelentéktelenek.
Leggyakoribb fajtája a 'Silver Brocade' néven is forgalmazott 'Boughton Silver'.

Gondozása


A lisztes üröm legszebben sovány, homokos, kavicszúzalékos talajon fejlődik, molyhos levélzetének köszönhetően pedig a szárazságot is jól viseli, sőt földjének mindenképpen jó vízelvezető képességűnek kell lenni, mivel kötött talajban, pangó vízben hamar elpusztul gyökér rothadás következtében. Lehetőleg napos helyre ültessük, némi árnyékot azonban tolerál. Hazánkban télizöld, enyhébb teleken végig megmaradhat lombja, de károsodhat. Betegségek, kártevők ritkán okoznak problémát.

Szaporítása


Magvetéssel, tőosztással és dugványozással egyaránt lehet szaporítani.

Megosztás a Facebook-on
Asteraceae (őszirózsafélék) > lisztes üröm
2
Lisztes Üröm
Artemisia stelleriana
Lisztes Üröm (Artemisia stelleriana)
Szürke Üröm

Színváltozatok

Levelei ezüstösen molyhosak


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A