Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Fehér Üröm

(Artemisia absinthium)

Hazánkban is őshonos ez a fűszer- és gyógynövényként egykor széles körben elterjedt évelő, melynek kesernyés leveleit húsételek ízesítésére, tea főzésére használták. Fogyasztásánál fontos figyelembe venni azonban, hogy a növény minden része tujont tartalmaz, mely nagyobb mennyiségben károsan hat a központi idegrendszerre csakúgy, mint egyes belső szervekre (pl. a májra).
Kulináris értéke mellett dísznövényként is ültethetjük ezt a fásodó szárú, feltörő habitusú évelőt, hiszen ezüstös lombja jó kontrasztot ad zöld lombú, vagy éppen élénk virágú növények társaságában. Levelei látványosan szeldeltek, szőrrel borítottak, dörzsölésre kifejezetten aromásak. Szárai akár közel 1m magasra is megnőhetnek, a szárak felső felében fejlődő sárgás virágzatok azonban nem rendelkeznek díszítőértékkel.

Gondozása


A fehér üröm napfényigényes növény, mely az életben maradáshoz laza szerkezetű talajt igényel. Árnyas fekvésben, tápanyagban gazdag talajban hajtásai felnyurgulnak, szárai eldőlhetnek, ilyenkor érdemes a növényt visszavágni. Alapvetően szárazságtűrő növény, ezért óvakodjunk a túlöntözéstől. Leggyakoribb kártevői a levéltetvek.

Szaporítása


Dugványozással és magvetéssel is szaporítható.

Megosztás a Facebook-on
Asteraceae (őszirózsafélék) > fehér üröm
2
Fehér Üröm
Artemisia absinthium
Fehér Üröm (Artemisia absinthium)

Színváltozatok

Levelei szürkészöldek, apró virágai sárgásak


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A