Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kerti Pillangóvirág

(Cosmos bipinnatus)

Kedves és elmaradhatatlan színfoltja a napsütötte kerteknek és virágágyaknak ez a kevés gondozást igénylő kedvelt kerti virág. Viszonylag magas (60-150 cm), lombja csipkeszerűen finoman szabdalt, nagy fészekvirágzatai pedig üde, változatos színfoltot adnak bármilyen zöld területnek. A magas szárak csúcsán egyenként helyezkednek el a szabályos formájú, laza szirmú, sárga közepű virágok. Nagyobb csoportba ültetve mutat igazán jól. Vágott virágnak is alkalmas. Ha nem vágjuk le a virágait, a kipotyogott magokból minden évben újra veti magát. Júliustól szeptemberig virágzik.

Gondozása


Ez a növény jól tűri a szárazságot, a sovány talajt, és szinte semmilyen gondozást nem igényel. Szereti a tűző napot, s mivel bokros növekedésű, ezért érdemes nagyobb tőtávolságra ültetni egymástól, magvetés esetén pedig megfelelően ritkítani. Magvetés után hat héttel már általában virágzik, s egészen az őszi fagyokig díszítheti a kertünket. Ritkán támadják meg kártevők vagy betegségek.

Szaporítása


Szaporítása igen egyszerű. Magját május elején érdemes elvetni az állandó helyére, ahol a kikelése után érdemes kissé kiritkítani, hogy a gyorsan kifejlődő példányok ne zavarják egymást a növekedésben. Nem igényel tápanyagban dús földet, de a csírázás alatt figyeljünk rá, hogy a föld mindig enyhén nyirkos legyen.

Megosztás a Facebook-on
Asteraceae (őszirózsafélék) > kerti pillangóvirág
2
Pillangóvirág
Cosmos bipinnatus
Pillangóvirág (Cosmos bipinnatus)
Lepkevirág

Színváltozatok

Lilás-rózsaszín, bordó, fehér, skarlátvörös


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A