Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Csokoládéillatú Pillangóvirág

(Cosmos atrosanguineus)

A csokoládéillatú pillangóvirág egy eredetileg Mexikóból származó fagyérzékeny évelő, mely nevét virágainak enyhe, csokoládé, illetve vaníliaszerű illatáról kapta. Karakteres megjelenésű dísznövény, mely a nyár elejétől sokszor egészen szeptemberig hozza a magas szárakon magányosan nyíló burgundi vörös, már-már fekete virágait. Csöves és nyelves virágokból álló virágai ugyan kisebbek, mint a hazánkban is igen elterjedt kerti pillangóvirágé, ritka színvilága miatt azonban egyedi színfoltja lehet bármilyen napos kertnek és balkonnak. A kerti pillangóvirággal ellentétben a csokoládéillatú pillangóvirág gumót képez, ami sokban hasonlít a dáliák gumójára, ugyanakkor sokkal érzékenyebb annál.
Maga a növény bokrosodó habitusú felfelé törő szárakkal és közepesen szeldelt levélzettel. Végső magassága kb. 50-80cm. A csokoládéillatú pillangóvirág érdekessége, hogy a 90-es évek végén a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a kereskedelemben forgalmazott növények mind steril klónok, miközben a növény a természetes élőhelyein kipusztult. Az ezredfordulót követően azonban új-zélandi kertekben felfedeztek olyan növényeket, amelyek képesek a megtermékenyülésre és eltérő genetikai állománnyal rendelkeznek. Ennek köszönhetően ma már több változat is megjelent a piacon, többek között a 'Chocamocha', melyet kompaktabb növekedése, valamint virágainak világosabb színe tesz egyedivé.

Gondozása


Napfényigényes növény, mely közepesen tápanyagdús, jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Vízigénye elég nagy, földjét tartsuk folyamatosan kissé nyirkosan. Az elhervadt virágok folyamatos eltávolításával meghosszabbíthatjuk virágzását. A csokoládéillatú pillangóvirág nem fagytűrő, ezért a fagyok előtt gumóját fel kell szedni, és fagymentes helyen kell tárolni. Megnövelhetjük az áttelelés esélyét, ha cserépben neveljük, s a tél folyamán a gumó megbolygatása nélkül teleltetjük át, miközben földjét lehetőleg szárazon tartjuk. Kártevők ritkán támadják meg, de időnként előfordulhat gyökér-, illetve szürkerothadás.

Szaporítása


Gumójának osztásával kora tavasszal, illetve magvetéssel, noha a magok beszerezhetősége még mindig erősen korlátozott.

Megosztás a Facebook-on
Asteraceae (őszirózsafélék) > csokoládéillatú pillangóvirág
2
Csokoládéillatú Pillangóvirág

Színváltozatok

Burgundi vörös


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A