Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kék Tündérrózsa

(Nymphaea nouchali var. caerulea)

Afrikából származó különleges szépségű vízinövény, melyet már az ókori Egyiptomban is nagy becsben tartottak. Virágai vallási ünnepek és áldozatbemutatások elmaradhatatlan kelléke volt, gumóit pedig előkelő körökben fogyasztották. Mélységes tiszteletük abban az elképzelésben gyökerezett, hogy a kék tündérrózsa iszapból kiemelkedő tiszta virágai összhangban vannak az emberiség főbb céljaival, vagyis a tisztasággal és a halhatatlansággal.
A kék tündérrózsa a trópusi és dél-afrikai sekély állóvizek jellegzetes növénye, melynek hibrid változatait előszeretettel tartják a világ minden táján nagyméretű kék, mályvaszínű vagy rózsaszín virágaikért. Júniustól folyamatosan hozza 3-4 napig tartó enyhén illatos virágait, melyek érdekessége, hogy reggel kinyílnak, majd a délután folyamán újra becsukódnak. A vízfelszínen úszó viaszos borítású fényes levelei kerekdedek, hullámos szélűek, s némileg befelé hajlóak. A levelek viszonylag rövid életűek, de folyamatosan pótlódnak.

Gondozása


A megfelelő növekedéshez napos helyet és tápanyagban gazdag talajt igényel. Tartásához legalább 30cm, de nem több mint 90cm mély édesvízre van szükség, amely lehetőleg teljesen zavartalan. A hervadó virágokat és leveleket folyamatosan távolítsuk el. Mivel erősen fagyérzékeny, ezért konténerrel együtt érdemes lesüllyeszteni, amit a hideg érkezésével kiemelhetünk, s tarthatunk fagymentes (lehetőleg kb. 10 fokos) helyen a tél folyamán.

Szaporítása


Legkönnyebben tőosztással szaporíthatjuk a tavasz folyamán. Magról is nevelhető tavasszal vagy nyáron, azonban úgy 3-4 év is szükséges lehet a virágzáshoz. A magokat kissé takarjuk be földdel és helyezzük egy konténerbe ahol a víz kb. 2,5 cm mély. Ha megjelentek az első lebegő levelek, ültessük a növényeket külön konténerbe. A növekedéssel egyre mélyebbre ereszthetjük a palántákat.

Megosztás a Facebook-on
Nymphaeaceae (tündérrózsafélék) > kék tündérrózsa
2
Kék Tündérrózsa
Nymphaea nouchali var. caerulea
Kék Tündérrózsa (Nymphaea nouchali var. caerulea)

Színváltozatok

Kék, lila, rózsaszín


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A