Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Nagyvirágú Porcsinrózsa

(Portulaca grandiflora)

A nagyvirágú porcsinrózsa elterülő vagy terjedő hajtású pozsgás növény, amely max. 30 cm-esre, tipikusan 10-15 cm-esre nő meg. Kis csésze formájú virágai változatos, élénk színűek és némileg a rózsára hasonlítanak. Szirmai igen vékonyak, a nyári napsütésben már-már áttetszők. A termesztett változatokban kettőzött szirmú, telt virágú fajták és a színek sokasága jellemző a halvány rózsaszíntől a sárgán, a narancssárgán át egészen a bordóig. Egész nyáron át, az első fagyok beálltáig folyamatosan virágzik, azonban esős időben, árnyékban becsukódnak a virágai. Alacsony termetük miatt elsősorban nagyobb csoportokban, napos sziklakertben vagy szegélynövényként érvényesülnek igazán.

Gondozása


A napsütötte helyeket és a laza szerkezetű talajt kedveli, de a rossz minőségű talajt is jól viseli. Jól bírja a szárazságot, sőt a túl nedves talajban gyökerei könnyen elrohadnak.

Szaporítása


Természetesen az a legegyszerűbb, ha porcsinrózsa palántákat vásárolunk, és azokat ültetjük az erkélyládába, de magvetéssel és dugványozással is szaporítható. Mivel magja rendkívül apró, célszerű a magokat finom homokkal elkeverni, és csak ezután kiszórni a talajra.

Megosztás a Facebook-on
Portulacaceae (porcsinfélék) > nagyvirágú porcsinrózsa
2
Porcsinrózsa
Portulaca grandiflora
Porcsinrózsa (Portulaca grandiflora)
Kukacvirág
Kővirág

Színváltozatok

Fehér, kénsárga, narancssárga, élénk piros, rózsaszín, lila


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A