Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Szagosbükköny

(Lathyrus odoratus)

Ez az egynyári kúszónövény Szicíliából került át Európa többi részére, ahol hamar népszerű díszévé vált a korabeli kerteknek. Tipikus pillangósvirágú dísznövény, amely kiválóan felfuttatható, mivel kacsai segítségével akár 80-100cm magasra is felkapaszkodik. A szagos bükköny virágait 30-40cm-es száron, kis fürtökben hozza. A 3-5 cm-es virágok változatosak, többnyire élénk színűek, s igen illatosak. A virágok színe a sárgán és a kéken kívül az összes színt felöleli, s egyes fajták két színben pompáznak. Bár dekoratív növény, nem díszít sokáig, mivel a virágzása csak májustól júniusig, esetleg júliusig tart. Vannak bokor formájú törpe fajtái is, amelyeket balkonládában is tarthatunk. Mivel mérgező hatású, jobb, ha óvatosan bánunk vele. A kisebb virágú fajták illata általában erősebb, meghatározóbb, míg a dekoratív, fodros virágúak kevésbé átütő illatúak.

Gondozása


Napos helyen, humuszban gazdag, morzsalékos talajban érzi jól magát. Bár eléggé igénytelen, azonban nagy melegben vagy szárazság idején bőséges öntözést igényel, e nélkül könnyen megcsúnyul. Kedveli, ha gyökérzete hűs marad, ezért árnyékolással vagy mulcsozással védjük a tövét a tartós napsütéstől. Az elhervadt virágok folyamatos lecsípésével meghosszabbíthatjuk virágzását. Ez azért is fontos, mivel ha hagyjuk, hogy elkezdődjön a termésérés, akkor a növény nem, vagy csak alig fejleszt további bimbókat. Rossz légjárású helyen hajlamos a lisztharmatra.

Szaporítása


Legjobb októberben, de akár február végén, márciusban is szaporíthatjuk magról, de a magoncokat csak fagymentes időben ültessük ki, lehetőleg a végleges helyére. Virágoskertben önmagától is könnyen elszaporodik.

Megosztás a Facebook-on
Fabaceae (pillangósvirágúak) > szagosbükköny
2
Szagos Bükköny
Lathyrus odoratus
Szagos Bükköny (Lathyrus odoratus)
Szagos Lednek

Színváltozatok

Lila, fehér, rózsaszín, piros, gyakran kétszínű


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A