Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Heverő Tömpevirág

(Sanvitalia procumbens)

A heverő tömpevirág egy Mexikóból és Guatemalából származó egynyári, melyet elterülő habitusa és dús virágzása miatt gyakorta ültetnek függőkosarakba csakúgy, mint egynyári kompozíciók elemeként. A kereskedelemben két hasonló megjelenésű, de eltérő növényt forgalmaznak tömpevirág néven. Az imposztor egy ismeretlen eredetű, vélhetően a Melampodium nemzetségbe tartozó dísznövény, mely 1993-ban jelent meg először kereskedelemben az 'Aztekengold' (ma 'Starbini') fajtanévvel. Ez az időnként S. speciosa és S. hybrida (érvénytelen) neveken is forgalmazott növény ma már sajnálatos módon a kínálat több mint felét kiteszi világszerte, jóllehet hazánkban még ennél is rosszabb az arány. A két növény megkülönböztetése egyébként viszonylag egyszerű, mivel a valódi tömpevirág virágainak belseje sötétbarna, már-már fekete, míg az imposztor esetén ugyan ez a rész sárgászöld.
A heverő tömpevirág kb. 20cm magas párnát képző, elfekvő száraival terjedő dísznövény, mely júniustól akár egészen a fagyokig is hozhatja kicsiny, sárga virágait. A virágok színe többnyire napsárga, de léteznek narancssárga fajták is.

Gondozása


A heverő tömpevirág napos fekvést, valamint laza szerkezetű, közepesen tápanyagdús talajt igényel. Jól tolerálja a meleget és a szárazságot is, de rendszeres öntözés mellett jobban fejlődik. Kártevők és betegségek ritkán károsítják.

Szaporítása


Magvetéssel. Szabadföldbe 1-2 héttel az utolsó fagyok előtt vethetjük. Jó, ha tudjuk, hogy az átültetést viszonylag rosszul viseli, ezért érdemes végleges helyére/konténerébe vetni. A magokat csak finoman takargassuk be, mivel a fény elősegíti a csírázást.

Megosztás a Facebook-on
Asteraceae (őszirózsafélék) > heverő tömpevirág
2
Heverő Tömpevirág

Színváltozatok

Sárga, narancssárga

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A