Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Keleti Fafojtó

(Celastrus orbiculatus)

Kereklevelű fafojtó, illetve folyondár-kecskerágó néven is ismert ez a hazai kertekben ritkán látott, csavarodva kapaszkodó kúszónövény, mely eredetileg Északkelet-Ázsiában őshonos. Ez egy kifejezetten termetes lombhullató kúszócserje, mely viszonylag gyors növekedésű, s mely megfelelő támaszték biztosítása mellett idővel akár 10-15m magasba is felér. Kerekded, fűrészes szélű levelei között a tavasz vége felé nyílnak apró, jelentéktelen külsejű, zöldes színű virágai, melyekből azonban őszre okkersárga termések fejlődnek. Termései október-november tájékán szétnyílnak, megmutatva a piros húsú burokkal körülvett magokat. Bár termései az ember számára mérgezőek, a madarak számára kedvelt tápláléknak számítanak az ínséges időkben.
Jó, ha tudjuk, hogy bár léteznek egylaki fajták is, a keleti fafojtó alapvetően kétlaki növény, így hím- (pl. 'Hercules') és nőivarú egyedek (pl. 'Diana') egyaránt szükségesek a mutatós termések kifejlődéséhez.
Levelei az ősz folyamán sárgára színeződnek, terméseit pedig a virágkötészetben is felhasználhatjuk.

Gondozása


Teljesen télálló, napfényigényes, de némi árnyékot toleráló kúszócserje, mely erőteljes növekedése miatt azonban erős támasztékot igényel. Ahogy neve is árulkodik erről, fiatalabb fákra felfutva eltorzíthatja azok törzsét, súlyával letörheti azok ágait, sőt akár el is pusztíthatja azokat, ezért elsősorban pergolára, erősebb kerítésre érdemes futtatni. Metszésre a legalkalmasabb idő a késő tél és a kora tavasz folyamán adódik, de legfeljebb csak némi alakítást, illetve az elhalt hajtások eltávolítását igényli. Kártevők, betegségek ritkán károsítják.

Szaporítása


Mivel a magról vetett egyedek esetén sokáig nem állapítható meg a nem, ezért elsősorban félfás dugványokról érdemes szaporítani a nyár folyamán.

Megosztás a Facebook-on
Celastraceae (kecskerágófélék) > keleti fafojtó
2
Keleti Fafojtó
Celastrus orbiculatus
Keleti Fafojtó (Celastrus orbiculatus)

Színváltozatok

Okkersárga termései piros húsú magvakat rejtenek.

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A