Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kék Csenkesz

(Festuca glauca)

A kék vagy deres csenkesz egy alacsony növekedésű, télálló, fél-örökzöld díszfű, mely keskeny acélkék vagy kékesszürke leveleivel félgömb alakú, tömött párnát képez az ágyások szélén vagy a sziklakertekben. Mivel a növény ívesen meghajló levelei a legszebb színt napos állásban kapják, ezért érdemes a kert napsütötte részeire telepíteni. A bokor enyhén bíboros árnyalatú halványzöld virágai a késő tavasz és a kora nyár folyamán nyílnak a levelek fölött, de nem rendelkeznek túl nagy díszítőértékkel. Magassága a virágzattal együtt 20-25 cm.
Érdekes színe miatt jó kontrasztot alkothat élénk színű, sötétlila, napsárga vagy piros virágú évelőkkel, de magasabb díszfüvek előterében is jól mutat.

Gondozása


Napos vagy félárnyékos fekvést, jó vízáteresztő talajt igényel. Jól fejlődik viszonylag száraz, szegényes talajokon is, ugyanakkor mivel a bokor közepe könnyen kihal, időről időre meg kell újítanunk tőosztással. Ha a növényben túlsúlyossá válnak a sárga levelek, akkor ősz végén célszerű tövig visszavágni. A nedves talajokat és a túlöntözést nem tolerálja.

Szaporítása


Tőosztással.

Megosztás a Facebook-on
Poaceae (perjefélék) > kék csenkesz
2
Kék Csenkesz
Festuca glauca
Kék Csenkesz (Festuca glauca)

Színváltozatok

Levelei szürkészöldek, kékeszöldek


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A