Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Metélőhagyma

(Allium schoenoprasum)

A metélőhagyma, avagy snidling régi kultúrnövény, amely a Földközi-tenger vidékéről származik. A hagymaformák legkisebb méretű faja, amely erősen fűszeres, jellegzetesen hagyma ízű, finom fűszernövény. Lágyszárú évelő, mely üde zöld, hengeres levelekkel, valamint május végén, június elején nyíló, halvány rózsaszín gömbvirágzatokkal rendelkezik, virágokat azonban csak a második évtől hoz. A metélőhagyma zöld párnát képző keskeny levelei sokféle vitamint és értékes ásványi anyagot tartalmaznak. Régóta ismert vértisztító és érelmeszesedést lassító hatása, de egyre többet foglalkoznak antibakteriális hatásával is. Tetszetős külseje miatt díszkertekbe vagy balkonládákba is alkalmas. Fűszerként használva leginkább akkor használjuk, ha gyengédebb ízhatást kívánunk elérni. Nyersen és mindig finomra vágva fogyasszuk, főtt ételekbe közvetlenül a tálalás előtt szórjuk!

Gondozása


A szélsőséges viszonyokhoz kiválóan alkalmazkodó kerti növény, amely tűző napon, de akár félárnyékban is jól termeszthető. Kifejezetten fagytűrő, szárazságtűrő évelő, amely félárnyékban, szűrt fényben érzi magát a legjobban. Évelőágyban akár 5-6 évig is egyhelyben maradhat. Tápdús, főleg nitrogénban gazdag termőtalajt igényel. Fejlődésének korai szakaszában bőséges vízellátásra van szüksége.

Szaporítása


Március végén, április végén már vethetjük a végleges helyére, jól felásott morzsalékos földbe. Viszonylag lassan, 3-4 hét alatt kel ki. Csírázás és kelés alatt sok tápanyagot és vizet igényel.

Megosztás a Facebook-on
A A