Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kerti Nefelejcs

(Myosotis sylvatica)

Csodálatosan üde tavaszi növény, mely apró csillag alakú kék virágaival ugyanúgy hozzátartozik a tavaszi kerthez, mint az ibolya vagy akár a gyöngyvirág. Eredeti élőhelyein leginkább árnyas erdőkben vagy nedves vízpartokon nyílik, s a kertben vagy a balkonunkon is leginkább a természet közelségét és érintetlenségét idézi fel a számunkra. Bokrosodó habitusa miatt szőnyegként elterülve magas tulipánok vagy császárkoronák alatt épp oly jól mutat, mint kerti utak magányos szegélyeként. A fürtökben nyíló bájos, sárga közepű virágok, az élénkzöld keskeny lándzsa formájú levelek fölött helyezkednek el, s a kéken kívül fehérben és rózsaszínben is pompázhatnak. Mivel kétnyári növény, virágzása után sajnos elpusztul, de magjaival bőven képes újravetni magát évről évre. Virágzó palántáit tavasszal balkonládába is ültethetjük, melyeket a nyár beköszöntével egynyári virágokra cserélhetünk. Napos, félárnyékos helyen érzi jól magát, virágzása pedig áprilistól májusig tart. Ha egyszer ültetünk belőle, biztosak lehetünk benne, hogy különösebb gondoskodás nélkül is állandó lakója lesz a kertünknek. Magassága-20-30 cm.

Gondozása


Humuszos tápdús kerti talajt, szárazabb idő esetén bőséges öntözést igényel. Legszebben hűvösebb időben virágzik. Előnevelt palántáit tavasszal vagy ősszel kell kiültetnünk. Törékeny virágai ellenére elég erőteljes bokrokat képez, ezért ne ültessük túl közel egymáshoz a palántákat.

Szaporítása


Magjait júliusban kell elvetni, azonban a végleges helyére csak szeptemberbe ültessük el. Mivel kétnyári növényről van szó, a palánták csak a következő év tavaszán fognak virágozni. Nagyon hideg teleken érdemes fenyőgallyal vagy mulccsal takarni.

Megosztás a Facebook-on
Boraginaceae (borágófélék) > kerti nefelejcs
2
Kerti Nefelejcs
Myosotis sylvatica
Kerti Nefelejcs (Myosotis sylvatica)

Színváltozatok

Kék, fehér, rózsaszín


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A