Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Pettyegetett Tüdőfű

(Pulmonaria officinalis)

Egész Európában elterjedt, Magyarországon is őshonos évelő növény a pettyegetett vagy orvosi tüdőfű, mely természetes élőhelyén elsősorban lomblevelű erdők aljnövényzetében fordul elő.
Ez a bokros tövű, gyöktörzsével terjedő fagytűrő lágyszárú tavaszonként érdekes külsőt mutat, hisz ovális, csúcsos végű levelei fehérrel pettyezettek, tölcséres virágai pedig két színben ékesítik a növényt. A szárak végén áprilisban, illetve a május folyamán bogernyőben nyíló virágok kinyíláskor még rózsaszínek, később az idő előre haladtával azonban kékké válnak. A nektárban gazdag virágokat valósággal körüldongják a méhek és a darazsak, ezért legyünk óvatosak a gondozásánál. Mint a növény neve is mutatja, régen a tüdő problémáira, a köhögés és asztma ellenszereként használták a népi gyógyászatban. Magassága kb. 40 cm.

Gondozása


Kifejezetten árnyékkedvelő növény, mely üde, humuszban gazdag, jó vízáteresztő képességű földben érzi jól magát. Száraz körülmények között igen hajlamos a lisztharmatra. A fertőzött növényrészeket ilyenkor vissza kell vágni, majd jól be kell öntözni a tövet. Nyár folyamán a növény föld feletti részei már nem olyan látványosak, ezért jó, ha ezt figyelembe vesszük az ültetésénél.

Szaporítása


Tőosztással vagy magról.

Megosztás a Facebook-on
Boraginaceae (borágófélék) > pettyegetett tüdőfű
2
Pettyegetett Tüdőfű

Színváltozatok

Kezdetben rózsaszínű virágai fokozatosan kékre színeződnek; fehér


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A