Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Hegyicsucsor

(Nierembergia)

A burgonyafélék családjába tartozó fagyérzékeny évelő, amelyet hazánkban elsősorban egynyáriként tartanak. Ez a Dél-Amerikából származó, bokros habitusú dísznövény a nyár folyamán nagytömegben hozza sárgaközepű indigókék, lila vagy fehér, csésze alakú virágait, melyek némileg gyűrött hatásúak. Hosszantartó virágzása akár egészen a fagyokig is eltarthat, s a virágzás tetőfokán virágai csaknem teljes egészében eltakarják az erősen szeldelt, már-már fűszerű levélzetet. Elterülő, némileg csüngő habitusa miatt ideális dísze lehet akár függőkosaraknak vagy kőedényeknek is. Magassága kb. 20-30cm.

Gondozása


Könnyen nevelhető dísznövény, amely legszebben napos, félárnyékos helyen, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajban fejlődik. Vízigénye közepes, ezért földjét lehetőleg tartsuk folyamatosan kissé nyirkosan. Az elhervadt virágok folyamatos eltávolításával meghosszabbíthatjuk virágzását. Kártevők és betegségek ritkán károsítják, de a csigák és meztelencsigák időnként problémát okozhatnak.

Szaporítása


Magvetéssel, illetve késő nyári dugványozással. Szabadföldi magvetés legkorábban 1-2 héttel az utolsó fagyok előtt történhet. A palántákat csak a fagyok elmúltával ültessük ki.

Megosztás a Facebook-on
Solanaceae (burgonyafélék) > hegyicsucsor
2
Hegyicsucsor

Színváltozatok

Lila, liláskék, fehér

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A