Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kaliforniai Kakasmandikó

(Erythronium californicum)

A tulipánokkal közeli rokonságban álló kakasmandikók többsége az észak-amerikai kontinensen őshonos, ahol a nyirkos talajú erdők aljnövényzeteként nőnek. A kaliforniai kakasmandikó egy rendkívül kecses megjelenésű hagymás évelő, melynek finoman bókoló virágai mindenképpen élettelivé varázsolják a kert egy félárnyékos szegletét. A bíborszínű, kiemelkedő szárak végén csüngő sárgaközepű, fehér vagy krémfehér virágok április-májusban nyílnak, s enyhén illatosak. Azonban nem csak virágai, hanem fényes, márványos mintázatú, sötétzöld levelei is igen mutatósak. Természethű, ligetes kertrészek és félárnyékos sziklakertek ideális dísznövénye, mely leginkább nagyobb csoportokban ültetve érvényesül. Az alapfaj mellett gyakorta ültetett változata a 'White Beauty', melynek krémfehér virágait vöröses foltok díszítik. Magassága kb. 15-40cm.

Gondozása


Teljesen télálló hagymás, mely félárnyékos fekvést, valamint mély termőrétegű, humuszban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajt igényel. A tavaszi időszakban folyamatosan nyirkosan kell tartani földjét, a nyári pihenőidőszakban azonban a valamivel szárazabb talajt is tolerálja. Betegségekkel szemben viszonylag ellenálló, azonban a meztelencsigák időnként károsíthatják.

Szaporítása


Magvetéssel, valamint sarjhagymákkal. Hosszúkás hagymáit ültessük kb. 12-15cm mélyre. Jó, ha tudjuk, hogy hagymáit még a pihenőidőszakban sem szabad sokáig tárolni, mivel könnyen kiszáradnak.

Megosztás a Facebook-on
Liliaceae (liliomfélék) > kaliforniai kakasmandikó
2
Kaliforniai Kakasmandikó

Színváltozatok

Fehér, krémfehér


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A