Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kínai Császárfa

(Paulownia tomentosa)

A kínai császárfa egy kifejezetten gyors növekedésű lombhullató fa, melyet elsősorban nagyméretű, bársonyos tapintású leveleiért ültetnek. Ez a különös díszfa tudományos nevét Anna Pavlovna orosz nagyhercegnőről kapta, aki házassága révén egyben Hollandia királynéje is volt. Délkelet-Ázsiában, Kínában és Japánban régóta ismert dísznövény, de emellett gyógynövényként is ismert, ráadásul fáját is előszeretettel használják különböző célokra (pl. bútorok és dísztárgyak készítésére). Ez az idővel széles koronát fejlesztő közepes termetű díszfa szív alakú vagy sekélyen karéjos leveleket fejleszt, melyek hossza az 50cm-t is elérheti. Az idősebb példányok április végén, májusban látványos levendulalila virágzatokat fejlesztenek, melyek többnyire még a csupasz ágakon, a levelek kihajtása előtt, vagy azzal egy időben nyílnak. Mind szíves vállú levelei, mind gyűszűvirágra emlékeztető tölcséres virágai révén rendkívüli hasonlatosságot mutat a hazánkban elterjedtebb, utcai sorfaként és parkfaként sem ritka látványnak számító szivarfával (Catalpa), mellyel azonban nem áll közelebbi rokonságban.
A szivarfa nyáron nyíló virágai fehérek, termései hosszú, babhüvelyszerűek, a császárfa virágai lilásak, a belőlük fejlődő barna termések pedig tojásdadok, négyrekeszesek. Megkülönböztetésük nem okoz problémát még virágok és termések hiányában sem, hiszen a szivarfa levelei hármas örvökben fejlődnek, míg a császárfa levelei párosával állnak. A császárfa őszi lombja nem látványos, a hideg idő beálltával hamar lehullnak levelei. Végső magassága kb. 9-12m.

Gondozása


Napos, félárnyékos fekvést, valamint laza szerkezetű, tápanyagdús talajt igényel, ugyanakkor viszonylag jól alkalmazkodik a szegényebb, szárazabb talajokhoz is. Fiatal korban kissé fagyérzékeny, s gyakorta visszafagy a talajba, ahonnan azonban évről évre kihajt, egyre nagyobbra. A császárfa virágait a régi hajtásain hozza, korai virágzása miatt bimbóit a nyár folyamán fejleszti, s így a tél folyamán károsodhatnak. A károk minimalizálása végett ültessük olyan helyre, ahol védve van a hideg téli szelektől. Fája viszonylag könnyű, üreges és törékeny, ezért nagyobb viharokban letörhetnek ágai. Betegségek és kártevők ritkán károsítják a császárfát, ráadásul a városi légszennyezést is jól tolerálja.

Szaporítása


Magról könnyen szaporodik. A magról nevelt egyedek 8-10 év alatt érik el a virágzó kort.

Megosztás a Facebook-on
Paulowniaceae (császárfafélék) > kínai császárfa
2
Kínai Császárfa
Paulownia tomentosa
Kínai Császárfa (Paulownia tomentosa)

Színváltozatok

Kékeslila

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A