Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Széleslevelű Gyöngyike

(Muscari latifolium)

A tavaszi kertek egyik legüdébb és legmegbízhatóbb virágai közé tartoznak a gyöngyikék (Muscari spp.), melyek közül a legelterjedtebb az örmény gyöngyike, mára azonban már a Törökországból származó széleslevelű gyöngyike is könnyen beszerezhető. A természetben nyitott fenyőerdők aljnövényzeteként nő, a kertben azonban széleskörűen használhatjuk, akár sziklakertben, akár évelőágyások szegélyezésére, mindenképpen érdemes azonban kisebb-nagyobb csoportokban ültetni, hiszen kicsiny termete miatt leginkább így érvényesül. Ez a faj mindössze 1-2 levelet fejleszt, melyek azonban meglehetősen szélesek, csuklyás végűek, lágyan ölelik körbe a virágzati kocsányt, melynek tetején sűrűn helyezkednek el a kicsiny virágharangocskák. Március-áprilisban nyíló virágai sötétlilák, már-már feketék, a virágzat tetején azonban világosabb színű, steril virágok fejlődnek. Végső magassága kb. 20cm.

Gondozása


Napos, félárnyékos fekvést, valamint jó vízelvezető képességű talajt igényel. A növekedési időszakban folyamatosan nyirkos talajt kíván, a nyári pihenőidőszakban azonban csak elvétve igényel vizet. Hagymáit csak akkor kell felszedni, ha már túlzottan zsúfoltak, s ez már a virágzás rovására megy. Kártevők, betegségek ritkán okoznak problémát.

Szaporítása


Legegyszerűbben a fiókhagymák kiásásával és szétültetésével, de magról is lehet. A magról vetett egyedek kb. 4 év után virágoznak először.

Megosztás a Facebook-on
A A