Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Hegyi Iszalag

(Clematis montana)

A klematiszok, avagy iszalagok egyikei a legkedveltebb kúszónövényeknek, mivel ideális körülmények között erőteljes növekedésűek, s dúsan virágoznak, ugyanakkor az is tény, hogy ezek a dísznövények általában sok odafigyelést igényelnek. Általános kerti körülmények mellett az egyik legjobb választás a hegyi iszalag, mely egyben egyike a legkorábban virágzó fajoknak is. Ez a faj május-júniusban hozza közepes termetű, fehér vagy a rózsaszín különböző árnyalataiban pompázó virágait, melyeket valójában nem sziromlevelek, hanem csészelevelek alkotnak. Ez a lombhullató kúszócserje megfelelő támaszték biztosítása mellett akár 8m magasra is felkúszhat, de kifejezetten alkalmas például pergola vagy drótkerítés befuttatására is, kerüljük azonban a szélnek kitett helyeket. Jó, ha figyelembe vesszük, hogy a hegyi iszalag egyike a legerőteljesebb növekedésű klematiszoknak.
Fehér virágú fajtáit időnként C. montana var. grandiflora, míg rózsaszín virágú kultivárjait C. montana var. rubens csoportokba sorolják, jóllehet legtöbb kultivárja valójában hibrid eredetű (pl. 'Mayleen', 'Marjorie', 'Freda', vagy éppen a teltvirágú 'Broughton Star').

Gondozása


A hegyi iszalag tolerál némi árnyékot, de alapvetően fényigényes faj, ugyanakkor a legtöbb klematisz fajhoz hasonlóan úgy kell elültetni, hogy töve le legyen árnyékolva a nap nagy részében, mivel szereti, hogy ha a gyökérzete hűvös marad. Tövének takarására használhatunk olyan sekélyen gyökerező talajtakarókat is, mint például az illatos gólyaorr, vagy éppen a különböző árnyliliom hibridek. Vízigénye közepes, földjét folyamatosan kissé nyirkosan kell tartani. Ültetésénél az is fontos, hogy töve 5-8cm-rel a föld alá kerüljön, így egyrészről új hajtások fejlesztésére ösztönözzük, másrészről pedig megmenthetjük a növényt a klematisz hervadástól, mely a növény hajtásainak elfeketedésével jár - az ilyen beteg hajtásokat minél hamarabb el kell távolítani és elégetni.
A hegyi iszalag alapvetően télálló hazánkban, de keményebb teleken kissé károsodhat, ezért lehetőleg védett fekvésbe ültessük. Ez a faj az előző évi hajtásokon virágzik, ezért metszeni közvetlenül a virágzást követően van lehetőségünk, ezt követően már csak a virágzás rovására tehetjük meg azt. Az általános kerti talajhoz jól alkalmazkodik, de kedveli a tápanyagdús, jó vízáteresztő képességű, nem túlzottan lúgos talajokat. Ha lehetőségünk van rá, adjunk neki minden évben levélkomposztot. Fiatal hajtásait időnként megtámadják a levéltetvek.

Szaporítása


Félfás dugvánnyal vagy bujtással szaporítható legegyszerűbben.

Megosztás a Facebook-on
A A