Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kaukázusi Zergevirág

(Doronicum orientale) VÉDETT!

Tavasz közepén virágzó középmagas évelő növény, mely nyúlánk szárain magányosan nyíló margarétaszerű virágaival díszít. Az élénksárga sugaras virágok, melyek nagyon gazdagok nektárban, április-májusban nyílnak, s igazán élettelivé teszik a kert félárnyékos részeit. A növény alsó levelei szív alakúak, erősen fogazottak, a felálló száron kevés lándzsa alakú kisebb levél fejlődik. Sziklakertekben és évelő ágyások előterében is szépen mutat. Hűvös tavaszokon tovább virágzik. Vágott virágnak is alkalmas. Magassága 40-60 cm. Nyáron a virágzás után visszahúzódik, ezért üres hely maradhat a helyén az ágyásban. Jó, ha tudjuk, hogy a növény minden része tartalmaz mérgező anyagokat.

Gondozása


Teljesen télálló évelő, mely közepesen kötött, tápdús talajt kíván. Napra vagy félárnyékba ültessük. A talaj kémhatásával szemben viszonylag közömbös. Vízigénye közepes, földjét lehetőleg tartsuk nyirkosan a növekedési időszakban.

Szaporítása


Tőosztással, vagy tavasszal magvetéssel. Ha az utóbbi módon szaporítjuk, akkor ne takarjuk be a magjait földdel, mert fény hatására csírázik.

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó cikkek

Asteraceae (őszirózsafélék) > kaukázusi zergevirág
2
Kaukázusi Zergevirág
Doronicum orientale
Kaukázusi Zergevirág (Doronicum orientale)

Színváltozatok

Sárga
Kövess minket a Facebook-on is!
A A