Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Repkény Vadszőlő

(Parthenocissus tricuspidata 'Veitchii')

Nyugat-Ázsiából származó, speciális tapadókorongokkal kapaszkodó, erősen szétágazó kúszónövény, melyet gyakran használnak házfalak, kőkerítések befuttatására. A növény nagyméretű, háromkaréjos, fényes levelei nyáron harsogó zöld színfoltot adnak, ősszel azonban fokozatosan skarlátvörösre és bíborszínűre színeződnek. Ez az erőteljes növekedésű lombhullató fásszárú cserje a számára kedvező körülmények között igen magasra, akár 12-18 m-re is felkapaszkodik, s leveleivel igen sűrűn borítja be az adott felületet. Virágai jelentéktelenek, de az ősz folyamán időnként hamvas-kék bogyótermés követi azokat. Kifejlett méretét kb. 5-10 év alatt éri el.
Sokan tartanak attól, hogy a növény károsíthatja az épületek homlokzatát, ez azonban csak akkor van így, ha a növényt erőszakkal igyekszünk lefejteni a falakról. A repkény vadszőlő kacsai ragacsos kalcium karbonátot bocsátanak ki magukból, ezzel érik el a tapadást, ugyanakkor nem hatolnak be a fal anyagának szerkezetébe. Ha végleg szeretnénk megszabadulni a növénytől, akkor sérülés nélkül ez csak úgy tehető meg, hogy a növény gyökereinek elvágása után lassanként a tapadókorongok funkciója is megszűnik, s a növény könnyen lefejthető a felületről.

Gondozása


Jó vízelvezetésű képességű, tápdús, kissé nyirkos talajban érzi igazán jól magát. Napra, félárnyékba, sőt akár árnyékba is ültethető, de őszi levélszíneződése félárnyékban a legszebb. Vízigénye közepes, a túlöntözést rosszul tolerálja. Körültekintően kell metszeni, mert ahová felfutott, onnan már nem tudjuk könnyen eltávolítani. Északi tájolású falakon hideg teleken némileg elfagyhat.

Szaporítása


Bujtással vagy fásdugványozással.


Megosztás a Facebook-on
Vitaceae (szőlőfélék) > repkény vadszőlő
2
Repkény Vadszőlő
Parthenocissus tricuspidata Veitchii
Repkény Vadszőlő (Parthenocissus tricuspidata Veitchii)

Színváltozatok

Zöld levelei őszre narancsosra, bíborra színeződnek, bogyói hamvas kékek


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A