Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Ázsiai Boglárka

(Ranunculus asiaticus)

A mediterrán térségből származó fagyérzékeny gumós évelő, melyet hazánkban leginkább egynyáriként nevelnek. Ez a kedves dísznövény a tavasz közepétől hozza nagyméretű virágait, melyek széles színválasztékban kaphatóak, így léteznek piros, sárga, rózsaszín, narancssárga, fehér és többszínű változatok is. Virága lehet egyszerű vagy dupla, előbbi a keleti mákra, utóbbi pedig a peóniára vagy a kaméliára emlékeztet. Szeldelt, petrezselyemszerű levelei a virágzás után leszáradnak, s a növény pihenőidőszakba kerül a következő tavaszig. Magassága fajtától függően 20-50cm. A növény minden része mérgező!

Gondozása


Napos helyet és jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Virágzása alatt kedveli az alacsony hőmérsékletet és a folyamatosan kissé nyirkos földet. A virágok folyamatos eltávolításával további virágzásra ösztönözhetjük. Ha levelei leszáradtak gumóját fel kell szedni és hűvös, száraz helyen kell tárolni a következő tavaszig. A gumók átteleltetése sokszor sikertelen, mivel nagyon érzékenyek és nyirkos körülmények között hajlamosak a rothadásra is.

Szaporítása


Legkönnyebben gumójának osztásával szaporítható. Gumóját a tavasz első felében érdemes elültetni, miután egy éjszakára langyos vízben áztattuk.

Megosztás a Facebook-on
Ranunculaceae (boglárkafélék) > ázsiai boglárka
2
Ázsiai Boglárka
Ranunculus asiaticus
Ázsiai Boglárka (Ranunculus asiaticus)

Színváltozatok

Piros, narancssárga, sárga, rózsaszín, fehér


Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A