Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Hegyi Csombor

(Satureja montana)

A borsikafű, borsfű, csombord és más neveken is ismert hegyi csombor egy, a mediterrán térségből származó félcserje, mely elsősorban mint fűszernövény ismeretes. A kerti csomborral (Satureja hortensis) szemben nem egynyári, hanem évelő, így évekig dísze lehet a zöldség- vagy fűszerkertnek. Megjelenésében leginkább rozmaringra vagy kakukkfűre hasonlít, ami nem is csoda, hiszen ezek a növények közeli rokonságban állnak egymással.
A hegyi csombor feltörő szárain vékony, tűlevélre emlékeztető levelek sokasága fejlődik, melyek között a nyár folyamán ajakos virágok nyílnak. Kicsiny virágai rendszerint fehérek, halvány rózsaszínesek, apró termetüknél fogva nem kifejezetten látványosak, de a méhek által kedveltek. A hegyi csombor magassága elérheti a 40cm-t is.

Gondozása


A hegyi csombor gondozásánál a legfontosabb szempont a talaj. Kedveli a szegényebb minőségű, homokos, kavicszúzalékos, meszes talajt, ami jól elvezeti a felesleges vízmennyiséget. Az árnyékot nem tolerálja, az életben maradáshoz sok napsütésre van szüksége. Időnként érdemes visszametszeni, hogy új hajtások fejlesztésére ösztönözzük, jóllehet a tövek 2-3 évente elfásodnak, elöregednek, ezért néhány évente érdemes új növényekkel pótolni. Kártevők, betegségek ritkán károsítják, de kötött talajban könnyen kirothad a tél folyamán.

Szaporítása


Zölddugványok segítségével a nyár folyamán, esetleg magvetéssel.

Megosztás a Facebook-on
Lamiaceae (árvacsalánfélék) > hegyi csombor
2
Hegyi Csombor
Satureja montana
Hegyi Csombor (Satureja montana)

Színváltozatok

Fehér, esetleg halvány rózsaszín

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A