Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Tavaszi Csillagvirág

(Scilla bifolia agg.) VÉDETT!

Hazánk üde talajú lombhullató erdeiben is őshonos hagymás dísznövény a tavaszi csillagvirág, melynek nagyobb csoportjai színes párnaként borítják be a reményteljes, ugyanakkor még kissé komor kora tavaszi tájat. Ez a geofiton évelő igazán kicsiny termetű, kb. 10-15cm magas, gyors terjedése és korai virágzása mégis rendkívül értékes dísznövénnyé teszi a tavaszi csillagvirágot. Színes lepellevelekből álló virágai jellemzően kékek vagy lilák, ugyanakkor létezik fehér ('Alba') és halvány rózsaszínű változata ('Rosea') is. A virágokat tartó hosszú kocsányt két, szíjszerű tőlevél öleli körül, innen ered latin elnevezése is, mely "kétlevelűt" jelent. A tavaszi csillagvirág elsősorban a ligetes, természethű kertrészek és félárnyékos sziklakertek ideális évelője.
Egyes botanikusok több fajt besorolnak a tavaszi csillagvirág alá, melyek noha morfológiailag eltérnek, de sokban hasonlítanak, többek között ide tartozik a ligeti csillagvirág (S. vindobonensis), az erdélyi csillagvirág (S. kladnii), a nyugati csillagvirág (S. drunensis), valamint a Speta-csillagvirág (S. spetana). Mind a tavaszi csillagvirág (S. bifolia), mind pedig ezen felsorolt rokonai védettséget élveznek hazánkban!

Gondozása


A tavaszi csillagvirág jó vízáteresztő képességű, humuszban gazdag, üde talajt, valamint napos félárnyékos fekvést igényel. Vízigénye közepes, tavasszal gondoskodjunk róla, hogy földje folyamatosan nyirkos maradjon, az ezt követő nyári pihenőidőszakban azonban csak elvétve, vagy egyáltalán ne adjunk neki vizet. Leveleit csak azt követően távolítsuk, hogy azok önmaguktól megsárgultak, vagy akár már le is száradtak. Kártevőkkel és betegségekkel szemben ellenálló.

Szaporítása


Magvetéssel, illetve fiókhagymákkal. Hagymáit kb. 10cm mélyre ültessük.

Megosztás a Facebook-on
A A