Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Szívlevelű Turbántok

(Tiarella cordifolia)

Ha valamilyen különlegességet keresünk a kertünk egy-egy árnyas szegletébe, akkor mindenképpen érdemes fontolóra venni a szívlevelű turbántokot, mely sűrű levélzetével kiváló talajtakaró szerepet tölthet be. A közeli rokon karéjos turbántokkal (T. wherryi) ellentétben a szívlevelű turbántok nem a föld alatt, hanem legyökerező indái segítségével terjeszkedik, ez azonban nem akadályozza meg abban, hogy néhány éven belül akár egy nagyobb területet is elfoglalhasson. Bár karéjos levelei egész évben mutatósak, ez az évelő igazi fénypontját tavasszal, április-májusban éri el, amikor is a levélzet fölé magasodó vékony, molyhos szárakon laza fürtvirágzatba rendeződő, apró, fehér virágok sora nyílik.
A szívlevelű turbántok egyébként a kőtörőfűfélék családjába tartozik, ugyanúgy, mint a csészerojt, vagy éppen a tűzgyöngyvirág, ezért mind virágzatait, mind levélzetét tekintve sok hasonlóságot mutat ezekkel a hazai kertekben talán gyakrabban látott dísznövényekkel. A növény almazöld levelei 3-5 karéjosak, némileg szív alakúak, s az ősz folyamán gyakorta bronzos árnyalatot kapnak, ráadásul enyhébb teleken a télizöld levélzet megmarad. A szívlevelű turbántok elsősorban a természethű, ligetes kertrészek, valamint árnyas sziklakertek dísznövénye, de igen sokrétűen használható. Magassága a virágszárakkal együtt kb. 30cm.

Gondozása


A tartós napsütés megégeti a leveleit, ezért mindenképpen árnyékos helyre ültessük, akár mélyárnyékba is. Nem igényel sok törődést, de fontos számára, hogy a talaj humuszban gazdag legyen. Vízigénye közepes, a földjét egész évben folyamatosan nyirkosan kell tartani, de a túlzott mennyiségű víz könnyen végzetes lehet, különösen a téli időszakban, ezért mindenképpen gondoskodjunk a talaj megfelelő vízelvezetéséről. Tavasszal a vágjuk le a sérült, elhalt leveleket. Kártevők és betegségek ritkán károsítják.

Szaporítása


Tőosztással a tavasz folyamán, valamint magvetéssel.

Megosztás a Facebook-on
Saxifragaceae (kőtörőfűfélék) > szívlevelű turbántok
2
Szívlevelű Turbántok
Tiarella cordifolia
Szívlevelű Turbántok (Tiarella cordifolia)

Színváltozatok

Fehér

Kapcsolódó cikkek

Kövess minket a Facebook-on is!
A A