Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Kerti Kutyatej

(Euphorbia 'Inneuphdia' Diamond Frost®)

A kutyatejek családja rendkívül változatos megjelenésű dísznövényeket foglal magába, s ez alól nem jelent kivételt a Diamond Frost® kereskedelmi név alatt forgalmazott 'Inneuphdia' sem. Ez a kultivár néhány éve tört be a kertészetek kínálatába, származását illetően azonban meglehetően zavaros - Euphorbia hypericifolia fajtaként szabadalmaztatták, azonban az alapfajjal szembeni jelentős eltérések miatt sokan más fajokat jelölnek meg szülő fajul (pl. az Euphorbia graminea-t). Ismeretlen eredete ellenére minden bizonnyal rendelkezik kertészeti értékkel ez a kutyatej változat, amely légies habitusa miatt elsősorban egynyári ágyások és balkonládák lazítására alkalmas. Apró virágainak fehér színe jól kiemeli a színes egynyáriakat, mint például az elegáns megjelenésű fuksziákat, vagy éppen az erőteljes növekedésű petúniákat. A szürkészöld, ovális levélzet felett egész nyáron át, sőt őszbe nyúlóan nyílnak virágai. A Diamond Frost® kifejezetten kompakt növekedésű, így magassága ritkán haladja meg a 30-40cm-t.

Gondozása


Rendkívül jó alkalmazkodó képességű, erőteljes növekedésű dísznövény, mely a nyári rekkenő hőségben is megtartja üdeségét. Napos, félárnyékos helyet, valamint jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Vízigénye közepes, lehetőleg tartsuk földjét éppen csak nyirkosan, de ez a fajta a szárazabb időszakokat is viszonylag jól átvészeli.
Noha fagyérzékenysége miatt hazánkban többnyire egynyáriként nevelik, fényes, fagymentes helyen átteltethető. Az átteltetett növényt tavasszal vágjuk vissza, majd a fagyok elmúltával újra kihelyezhetjük a szabadba. Csakúgy, mint más kutyatejek esetén, tejnedve szem- és bőrirritációt okozhatnak, ezért gondozásánál viseljünk kesztyűt. Ez a fajta többnyire problémamentes, de időnként megtámadhatják a levéltetvek, a viaszos pajzstetvek csakúgy, mint a takácsatkák.

Szaporítása


Ez a fajta steril, nem érlel magokat, szaporítása dugványozással lehetséges.

Megosztás a Facebook-on
A A