Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Mikulásvirág

(Euphorbia pulcherrima)

A kutyatejfélék népes családjába tartozó mikulásvirág az egyik legnépszerűbb szobanövény, mely a tél közeledtével egyre több lakásban talál otthont magának. Látványos piros fellevelei szervesen hozzátartoznak a decemberi ünnepek hangulatához, bár ma már rózsaszínű, halványsárga, sőt krémszínű változatban is kapható. Eredeti élőhelyén, Közép-Amerikában a szubtrópusi klímán nagytermetű cserjeként nő a vadonban és a kertekben, a nemesített változatai azonban már alig 50 cm-es, tömötten bokros növények, de vannak még ennél is kisebb mini változatai is. Mivel szereti a párás, de nem túl meleg környezetet, lakásban nem túl könnyű megőrizni az üdeségét, mégis érdemes megpróbálkozni vele.
Ez a figyelemre méltó cserje egyébként a 16. sz-i Mexikóban egy legenda nyomán vált a karácsony jelképévé, s később egy amerikai botanikus, s egyben nagykövet, nevezett Joel Roberts Poinsett révén vált az Amerikai Egyesült Államokban is egyre népszerűbbé. Érdekessége még a virágnak, hogy rövidnappalos növény, ami azt jelenti, hogy az apró virágokat körülvevő színes fellevelek kialakulásához a folyamatos megvilágítás nem lehet több 10 óránál, ezt pedig a termesztő üzemekben sötétítéssel érik el. Elvirágzása után, amikor a mutatós fellevelek elszáradnak és lehullnak, az újonnan kihajtó oldalhajtásokon csak zöld levelek fejlődnek.
A növény elhelyezésére a legjobb a hűvös, fűtőtesttől távoli hely, mely reggeli napfényt kap, ugyanakkor mentes a huzattól is. Mint a kutyatejfélék általában, e növény is tartalmaz toxikus anyagokat, ezért bánjunk vele óvatosan a gondozása során.

Gondozása


Viszonylag hűvös, 23 foknál nem melegebb helyiségben, folyamatos öntözés mellett őrzi meg leginkább az üdeségét. Ha kiszárad a földje, vagy túl száraz a lakás levegője levelei gyorsan lekókadnak, lehullnak. Öntözéséhez lehetőleg mészmentes, lágy vizet használjunk. Ha nagyobb cserépbe akarjuk átültetni enyhén savas kémhatású földet válasszunk. Ha megpróbáljuk megőrizni a következő szezonra is, akkor február közepén, miután ledobta leveleit vissza kell vágni a felére és kevés öntözés mellett nyárig pihentetnünk kell a növényt.

Szaporítása


Zölddugványozással.

Megosztás a Facebook-on
A A