Kezdőlap Virágok A-Z Színskála

Bugás Csörgőfa

(Koelreuteria paniculata)

A Kelet-Ázsiából származó bugás csörgőfa egy kisméretű, max. 10-12m magas fa, melyet kompakt mérete miatt előszeretettel ültetnek parkfának és utcafának is. Ez a mutatós díszfa nevét hólyagosan felfújt, papírszerű terméseiről kapta, melyek rázásra csörgő hangot adnak ki. A lampionszerűen csüngő termések kezdetben zöldek, később azonban barnásvörös árnyalatúvá színeződnek, szép kontrasztot adva a növény zöld lombjával. A bugás csörgőfa azonban nem csak termései, hanem virágai miatt is értékes, s így az év jelentős részében rendelkezik díszítőértékkel. A kora nyár folyamán nyíló, apró, csillag alakú virágokból álló bugavirágzatai méretesek, sűrűn nyílnak, s sárga színüknél fogva igencsak feltűnőek. A fa lombja egyszeresen és kétszeresen összetett levelekből áll, amelyek az ősz folyamán időnként sárgás vagy narancsos árnyalatot kapnak. Helyenként kissé nyitott koronája metszés nélkül is szép gömbformát vesz fel.

Gondozása


Könnyen nevelhető díszfa, mely jól tolerálja a szárazságot csakúgy, mint a szennyezett városi levegőt. Napos fekvést és jó vízáteresztő képességű, máskülönben azonban átlagos talajt igényel. Metszést az elhalt és beteg hajtások eltávolításán felül nem igényel. Gyorsan növő, de nem kifejezetten hosszú életű fa. Levélfoltosodás, gyökérrothadás időnként előfordulhat, de többnyire problémamentes.

Szaporítása


Magvetéssel, a magoknak hideghatásra van szükségük a csírázáshoz. A hosszabb ideig tárolt magokat egy napra áztassuk langyos vízben. Gyökérdugványokkal is próbálkozhatunk.

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó cikkek

Sapindaceae (szappanfafélék) > bugás csörgőfa
2
Bugás Csörgőfa
Koelreuteria paniculata
Bugás Csörgőfa (Koelreuteria paniculata)

Színváltozatok

Virágai sárgák, hólyagos termései kezdetben zöldek, később vörösesbarnák.
Kövess minket a Facebook-on is!
A A