A lestyán egy régóta ismert, ugyanakkor hazánkban mégis talán kevéssé elterjedt fűszernövény, mely ugyanabba a családba tartozik, mint például a kapor, az ánizs, az édeskömény, a turbolya, a petrezselyem, vagy éppen a koriander. Mint rokonai általában, a lestyán sem kifejezetten nagy díszértékű növény, jóllehet leveleivel könnyedén feldobhatunk leveseket, salátákat csakúgy, mint különféle szószokat, húsételeket. Aromás tőlevelei feltűnően szeldeltek, kétszeresen vagy háromszorosan összetettek, ízvilágukban leginkább a zellerére emlékeztetnek. Gyöktörzse vastag, főzve zöldségként használható. Felálló szárai tetején kora nyáron nyílnak sárgászöld ernyővirágzatai, melyek leginkább természethű kertrészben érvényesülnek. A virágokból fejlődő magok szintén aromásak és sokrétűen felhasználhatóak. A több éves egyedek esetén magassága virágszárral együtt a 2m-t is meghaladhatja.
Lestyán
(Levisticum officinale)
Gondozása
Ez a télálló évelő bármilyen átlagos, nem túlzottan kötött talajban jól fejlődik, napon és félárnyékban egyaránt. Kedveli a tápanyagdús, folyamatosan némileg nyirkos talajt. Június tájékán érdemes visszametszeni, hogy így új, friss hajtások fejlesztésére ösztönözzük. Többnyire problémamentes.
Szaporítása
Magvetéssel vagy tőosztással.
Apiaceae (zellerfélék) > lestyán
2
Színváltozatok
Virágai zöldessárgák
Kapcsolódó cikkek
Kövess minket a Facebook-on is!
- Egynyári
- Évelő
- Rizómás
- Örökzöld
- Sziklakerti
- Alacsony
- Közepes
- Magas
- Tavaszi
- Nyári
- Őszi
- Kúszó
- Mediterrán
- Virágzó cserje
- Talajtakaró
- Árnyéktűrő
- Szobanövény